indirdik


7 Nisan 2012 Cumartesi

KABULİ PALAU – KABULİ PULAO – KABULİ PİLAVI TARİFİ – AFGAN PİLAVI NASIL YAPILIR


KABULİ PALAU – KABULİ PULAO – KABULİ PİLAVI TARİFİ – AFGAN PİLAVI NASIL YAPILIR

Bugün size Şef’ imle değişik bir pilav tarifi verelim dedik.(Şaşırmayın canııım.  Arada sırada da olsa Şef’ imle iyi geçindiğimiz olur. Bugün de onlardan biri).

Tarifimiz Afgan mutfağından ve adı Kabuli Pilavı, ya da Afgan pilavı.  Düğünlerde, kutlamalarda, özel günlerde ya da özel konukları geldiğinde ikram edilen, Afgan mutfağından lezzetli bir örnek.  Kırmızı et ile de tavuk eti ile de yapılıyor.  

Hemen tarifimize geçelim mi?

Kabuli Pilav ya da Afgan pilavı için gerekli malzemeler:
300 gr. kemiksiz , iri kuşbaşı kuzu eti  (kuzu eti yerine tavuk eti de kullanabilirsiniz)
2 orta boy kuru soğan
2 orta boy havuç
3 su bardağı . Basmati pirinci
0,5 su bardağı kuru üzüm
3 diş sarımsak
5 adet kişniş 
1 adet çubuk tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal 
1,5 çorba kaşığı tereyağı

Kabuli palau ya da "Kabuli Pilav" ya da Afgan pilavı nasıl yapılır:
Önce pirinçleri güzelce yıkayın, süzün.  
Havuçları soyup kürdan inceliğine yakın bir boyutta kıyın.   
Üzümleri ılık suya koyun ve şişip kabarıncaya kadar bekletin.
Soğanları küçücük kıyın.  Tavada yağı eritip kızdırın ve soğanları karamelize olana kadar kavurun.   
Sonra kuşbaşı kuzu etini soğana ilave edin ve kavurmaya edin.  
Kuzu eti iyice kavrulunca tavadakileri bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin.
Kişnişi, tarçını ve zerdeçalı da yemeğe ilave edin ve kapağını kapatıp etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. 
Başka bir tencerede 4-5 su bardağı suyu kaynatın,  kaynayınca tuz atın.  Evvelce yıkamış olduğunuz pirinçleri kaynayan suya atın.  Yüksek ateşte pişirin.  Pirinçler pişince süzün.  
Büyücek bir tencere alın, en alta bir kat haşlanmış pirinç koyun ve güzelce yayın.  Üzerine pişmiş etin suyundan 3 kaşık gezdirin. Sonra bir kat pirinç daha yayın ve yine et suyundan gezdirin.  Aynı işleme kat kat olarak pirinçler bitinceye kadar devam edin. 
Pirinçler bitince, aynı çikolatalı suflede ve Sernikde yaptığımız gibi alttan üste katlama yöntemi ile pirinçleri ezmeden iyice karıştırın.
Et suyu pirince iyi karışınca üzerine pişmiş etleri koyun ve kaşıkla yine katlar gibi etlerin üzerini pirinç ile kapatın. 
Bir tavada yağı kızdırıp havuçları bir süre soteleyin. Kabarmış üzümleri de hafiften kızgın yağda soteleyin.
Pilavın üzerine havuçları ve üzümleri koyun.  Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kadar çok çok kısık ateşte demlendirin. 
Demleme işi bitince, havuç ve üzümleri ayrı bir yere alın.  Servis tabağına pilavı ve etleri yayın ve üzerini havuç ve üzümlerle süsleyip sıcak sıcak servis edin.
Afiyet olsun….


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder