indirdik


19 Nisan 2012 Perşembe

ÇILBIR TARİFİ - ÇILBIR NASIL YAPILIR

ÇILBIR TARİFİ - ÇILBIR NASIL YAPILIR

İşte dün söz verdiğim gibi Şef' imin çılbır tarifi ile karşınızdayım.  Kendisini çıldırtmak sureti ile ağzından kaptığım bu tarif (çünkü deftere yazmamış, sözlü almak zorunda kaldım) hem basit hem de lezzetli bir kaçamak.
Hemen tarifimize geçelim;

Çılbır yapmak için gereken malzemeler:
3 yumurta
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı  tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

ve bandırmak üzere iki dilim kızarmış ekmek (mümkünse beyaz değil de tam buğday ya da çavdar ekmeği olsun)

Çılbır nasıl yapılır:
Bir sahana su koyalım ve kaynatalım.  Kaynayınca içine tuz ve sirke atalım.
Yumurtaları birbirine yakın şekilde dağıtmadan kaynayan suyun içine kıralım.
Beyazlar pişince ve sarılar da istediğimiz kıvama gelince (hafif sulu ya da katı, nasıl severseniz öyle) bir kevgir ile yumurtaları sudan çıkaralım ve servis tabağına koyalım.
Sarımsakları dövüp yoğurt ile karıştıralım (az biraz tuz da ekleyebiliriz)
Tereyağını küçük bir soslukta eritip kızdıralım ve içine pul biberleri atıp yakmadan iki-üç kere çevirelim.
Yumurtaların üzerine önce sarımsaklı yoğurdu ardından da erimiş tereyağlı sosu gezdirelim ve afiyetle yiyelim.
(Çılbır ne demek hep merak ederdim. "çılbır" Ermenicede yumurta demekmiş.)


1 yorum:

  1. Ya usta gecen aksam atv de yayinlanan kacak dizisinde dadayli bu aksam yemekte cilbir var dedi merak ettim ve yaptim sahane oldu hemde basit malzemelerle

    YanıtlaSil