indirdik


22 Nisan 2012 Pazar

KIRMIZI ET MARİNASYONU - TERBİYESİ

KIRMIZI ET TERBİYESİ - MARİNE - ET MARİNASYONU

Geçtiğimiz hafta Pazar günü " Et Marinasyonu" ile ilgili genel anlamda bu işlemi uygularken kullanılabilecek en doğru malzemelerden ve püf noktalarından bahsetmştik.


Bu hafta ise biraz daha "işin mutfağına!" giriş yapıp, en yaygın kullanılan pratik ve lezzetli Kırmızı Et Terbiyesi (Marinasyonu) tariflerinden birini vereceğiz. Kuzu eti genel olarak, koyun ve dana etine oranla daha yumaşak ve yağlıdır. Bu sebep ile, kendine has aroması ile daha yoğun bir lezzete sahiptir. Yumuşak etlerde terbiye işlemi uygulamaya çok da gerek yoktur!

Et seçerken en önemli nokta, etin rengi ve parlaklığıdır. Et koyu kırmızı bir renkte ve parlak olmalıdır. Et morumsu bir renkte ve parlaklık özelliğini yitirmişse bozuk olmasa dahi, bayattır. Ayrıca içindeki yağ, tomar şeklinde bulunmamalı aksine ince bir damar şeridi gibi eti boydan boya kat etmelidir.

Şimdi gelelim, kolay ve lezzet dolu bir terbiye tarifine...


Malzemeler:

500 gr dana eti (sert kısmından)
1 su bardağı süt (etin sert olan sinir kısımlarını içindeki asitler ile parçalayıp, yumuşatması için)
Yarım su bardağı zeytinyağı (etin hava ile temasını kesmesi için)
1 ad. büyük boy soğanın suyu (rendelemek sureti ile) 
1 Dal taze biberiye (yoksa kuru da olur)
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş kara biber

Önce soğan suyu ve süt etlerin üzerine dökülür. Biberiye ve kara biber eklenip, yumuşakça etlere yedirlir. Ardından zeytinyağı ilave edilerek kabın üstü sıkı sıkıya streç film ile hava ile temasını kesmek için kapatılır.

Fazlaca bekletilecek vakit yoksa (1 saate kadar), dolaba koymaya gerek yoktur. Ama tavsiyem en az 8 saat dolapta dinlendirmenizdir.

Tuzu etleri pişirmeden hemen evvel ilave etmenizi tavsiye ederim, sertleşmesini ve sulanmasını engelleyecektir.

Haftaya görüşmek üzere...
İyi Pazarlar...
Neşeli Şef

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder