indirdik


6 Nisan 2012 Cuma

CEVİZLİ İZCİ TATLISI NASIL YAPILIR – KALBURA BASTI TARİFİ




CEVİZLİ İZCİ TATLISI NASIL YAPILIR – KALBURA BASTI TARİFİ

(YA DA “CEVİZLİ İZCİ, TATLI TALI NASIL KALBURA BASTI?” TARİFİ)



Kullanacağımız malzemeler:
1 kilo ceviz
3 adet orta boy neşeli izci
9 adet iri kalbur
Birkaç çift darbeye dayanıklı sağlam ayakkabı

Tabii ki değil….  Bu nasıl tatlı ismi?  Ben de bilmiyorum , doğrusu Şef’ ime de sormaya çekiniyorum (saboları tamirden geldi de….)   Eskiden ben de bir yavrukurt idim ama bize hiç böyle tatlı vermemişlerdi.   Neyse, Neşeli Şef’ im tarifi ver dedi, ben de aynen veriyorum:

Cevizli izci tatlısı – kalburabastı için kullanılacak malzemeler:
Yarım paket katı yağ
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
4-5 su bardağı un
1 tutam tuz

Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Yarım limon suyu

Cevizcli izci tatlısı – kalburabastı nasıl yapılır:
Önce margarini oda sıcaklığında yumuşatın.
Yumuşamış margarine, zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve limon kabuğu rendesini ekleyin 
(ama limonun beyaz kısımları karışmasın ki acımsı bir tat vermesin) ve karıştırın.
Tuzu ve kabartma tozunu da ekleyin.
Sonra bu karışımı derince bir yoğurma kabına alın, çekilmiş ceviz içlerini ve unu ilave edip hamur kıvama gelene kadar yoğurun.  Gerekirse un ekleyin.  
(Hamurun kıvama geldiği nasıl anlaşılır dı?  Doğru cevabı verene Şef’ imin sabolarını hediye edicem. Tabii ayaklarından çıkarabilirsem)
Hamuru 15 dakika kadar dinlendirin.
Sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp İzmir köfte şeklini verin.
Şimdi bir kalbur alın (ya da büyücek plastik süzgeçlerden) ve bu köfte şeklindeki hamurları altına bastırın (işte, kalburabastı adı buradan geliyor)


Böylece hamurların üzerinde küçük kare kare bir desen olacak.
Sonra fırın tepsisine yağlı kağıt döşeyin ve hamurları dizin.
Önceden ısıtılmış 180-200 C fırında üstleri hafif kızarıncaya kadar pişirin.

Şerbetin yapılışı:
Tozşekeri ve suyu kaynatın.  Karışım koyulaşınca limon suyunu ekleyin, birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın, bir kenarda ılımaya bırakın.

Hamurlar pişince fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti dökün.

Pişmiş hamurlar şerbetin suyunu çekince servis edebilirsiniz.

Bu tatlıyı validem de yapar.  Yaptığında buzdolabına koyar, nedense soğuk halini daha çok severim.
Dilerseniz o şekilde de deneyebilirsiniz.  Biraz kalorili bir tatlıdır ama lezzetlidir.

Afiyet olsun…..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder