CEVİZLİ İZCİ TATLISI NASIL YAPILIR – KALBURA BASTI
TARİFİ
(YA DA “CEVİZLİ İZCİ, TATLI TALI NASIL KALBURA
BASTI?” TARİFİ)
Kullanacağımız malzemeler:
1 kilo ceviz
3 adet orta boy neşeli izci
9 adet iri kalbur
Birkaç çift darbeye dayanıklı sağlam ayakkabı
Tabii ki değil….
Bu nasıl tatlı ismi? Ben de
bilmiyorum , doğrusu Şef’ ime de sormaya çekiniyorum (saboları tamirden geldi
de….) Eskiden ben de bir yavrukurt idim ama bize hiç
böyle tatlı vermemişlerdi. Neyse, Neşeli Şef’ im tarifi ver dedi, ben de aynen veriyorum:
Cevizli izci tatlısı – kalburabastı için
kullanılacak malzemeler:
Yarım paket katı yağ
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
4-5 su bardağı un
1 tutam tuz
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Yarım limon suyu
Cevizcli izci tatlısı – kalburabastı nasıl yapılır:
Önce margarini oda sıcaklığında yumuşatın.
Yumuşamış margarine, zeytinyağı, yoğurt, yumurta
ve limon kabuğu rendesini ekleyin
(ama limonun beyaz kısımları karışmasın ki
acımsı bir tat vermesin) ve karıştırın.
Tuzu ve kabartma tozunu da ekleyin.
Sonra bu karışımı derince bir yoğurma
kabına alın, çekilmiş ceviz içlerini ve unu ilave edip hamur kıvama gelene
kadar yoğurun. Gerekirse un ekleyin.
(Hamurun kıvama geldiği nasıl
anlaşılır dı? Doğru cevabı verene Şef’
imin sabolarını hediye edicem. Tabii ayaklarından çıkarabilirsem)
Hamuru 15 dakika kadar dinlendirin.
Sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde
parçalar koparıp İzmir köfte şeklini verin.
Şimdi bir kalbur alın (ya da büyücek
plastik süzgeçlerden) ve bu köfte şeklindeki hamurları altına bastırın (işte,
kalburabastı adı buradan geliyor)
Böylece hamurların üzerinde küçük kare
kare bir desen olacak.
Sonra fırın tepsisine yağlı kağıt
döşeyin ve hamurları dizin.
Önceden ısıtılmış 180-200 C fırında
üstleri hafif kızarıncaya kadar pişirin.
Şerbetin yapılışı:
Tozşekeri ve suyu kaynatın. Karışım koyulaşınca limon suyunu ekleyin,
birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın, bir kenarda ılımaya bırakın.
Hamurlar pişince fırından çıkarıp
üzerine ılık şerbeti dökün.
Pişmiş hamurlar şerbetin suyunu
çekince servis edebilirsiniz.
Bu tatlıyı validem de yapar. Yaptığında
buzdolabına koyar, nedense soğuk halini daha çok severim.
Dilerseniz o şekilde de deneyebilirsiniz. Biraz kalorili bir tatlıdır ama lezzetlidir.
Afiyet olsun…..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder