BOLU MANTAR
KEBABI (ORMAN KEBABI – MANTARLI) - MANTAR KEBABI NASIL YAPILIR - KANLICA MANTARI YEMEĞİ
Dün akşam Şef’ im gayet neşe ile (hem de pür neşe) ve elinde bir sepet mantarla eve geldi. Bana bıyık altından gülüyordu. Şef’ imin bana böyle bakmasına alışık
değildim, bir an kendimi az sonra zehirli elmayı yiyecek olan pamuk prenses gibi
hissettim.
Sokak kapısında durup , “bu
akşam, sana, ömründe bir daha bulamayacağın bir lezzet yediricem” dedi. Demek ki bu son yemek olacak,
Şef’im niyeti bozmuş , beni kısa yoldan temize havale edecek, üstelik
bana iyi davranarak şüphe çekmeyecek, öyle mi! Hemen, köşede, bulduğu
ayakkabıyı kemirmekle meşgul olan Çamur’ a seslendim , gelip Şef’i bir güzel ısırsın, ben de o arada
canımı kurtarayım diye düşündüm.
Çamur önce yüz vermedi, sonra Şef’ imin daha evvel
kaptığı paçasını hatırlamış olsa gerek, haldır haldır bize doğru koşmaya
başladı. Eski gülle atma şampiyonu
Neşeli Şef ise bu sefer cephanesiz değildi, sepetten 3 mantar çıkarıp Çamur’ u tek
atışta bertaraf etti, o da uluya uluya kemirdiği ayakkabıya geri döndü.
Aman aman, Şef’imin cüssesi giderek
irileşiyordu (ya da korkudan benim gözler küçülmüştü). O
bariton sesiyle Manavgat Şelalesi gibi çağlamaya başladı: Neymiş efendim! Aşçılık
sırlarını tastamam öğrenmişim de şimdiki işim mahallenin Çamur’ unu üstüne mi
saldırtmakmış! Dur bakayımmış, neredeymiş o geçen gün aldığı uzun pırasalar!
Ben hiç pırasa çarpması yemiş miymişim. Miş de miş, unuttu geçen gün onlarla börek yaptığını.
Neyseki sesleri duyan komşumuz Neriman teyze (Nero)
olaya el koydu, önce “Şef ve Yamak et ile tırnak gibidir” le başlayan bir
nutuktan sonra, yaptığımız gürültü patırtı için en meşhur sözü “ha…..rin efendim” i gayet kibar bir tonlama ile söyledi
ve bizi eve soktu.
Meğer Şef’ imin aldığı, Bolu’ nun meşhur Kanlıca
mantarıymış. Geçen gün tuzluğu kırdığım için
bana nasıl kızsaymış, bilememiş. Bilemez
tabii! Neden? Çünkü sabolarını kafama atmaktan çatlattığı için tamire
verdi. Sabolar olmayınca da “dur şunu
bir korkutayım da aklı başına gelsin” demiş.
Neyse efendim, en sonunda mantarları dediği gibi pişirdi ve bir oturuşta hepsini yedik, hakikaten
çok lezzetliydi.
Bu Yamak dökse de ecel terleri, bırakmaz sizi
vermeden o tarifi….
BOLU MANTAR
KEBABI (ORMAN KEBABI – MANTARLI)
Mantar Kebabı
Malzemeleri:
İki olgun orta boy domates,
3 çarliston biber,
1 orta boy kuru soğan,
1 kg Kanlıca Mantarı
3 diş sarımsak
3 çarliston biber,
1 orta boy kuru soğan,
1 kg Kanlıca Mantarı
3 diş sarımsak
Yarım avuç kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
tuz, karabiber
Kanlıca Mantar Kebabı (Bolu Orman Kebabı) Yapılışı:
Önce domatesleri çok küçük küpler halinde kesin. Biberleri de küçük küçük doğrayın.
Önce domatesleri çok küçük küpler halinde kesin. Biberleri de küçük küçük doğrayın.
Soğanları incecik ve küçücük kıyın. Ne kadar küçük olursa o kadar lezzet
katar.
Mantarları bol su ile yıkayın ve süzün, sonra da güzelce kesin. Çok küçük parçalar olmasına gerek yok.
Sote tavasına sıvıyağ koyup kızdırın, soğanları
pembeleşinceye kadar kavurun.
Pembeleşince sarımsakları ekleyin ve kavurmaya edvam edin. Sonra mantarları da ekleyip soteleyin. Mantar hafiften suyunu salınca baharatları (kimyon, tuz , karabiber) ekleyin ve sotelemeye devam edin. Domatesleri ve biberleri de ekleyip çevirmeye
devam edin.
En son maydanozu da ekleyip karıştırın ve pişirmeye devam
edin.
Biberler yumuşayınca ve mantarlar da iyice pişince ateşten
alın ve sıcak servis edin.
Afiyet Olsun... Vallahi olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder