DÜDÜKLÜ TENCEREDE KOLAY İZMİR KÖFTE TARİFİ
Bu tarif aslında Şef' imin tatlı anneannesindendir. Ondan öğrenmiş. Şef' imin hem en sevdiği hem de en güzel yaptığı yemeklerden biridir bu. Ne kadar kolay ve lezzetli olacağını göreceksiniz.
Köfte Harcı:
250 gr kıyma
2,5 dilim ekmek içi (ıslatılıp sıkılmış)
Soğan – sarımsak
Kimyon – tuz – karabiber – kekik – kırmızı biber
½ türk kahvesi fincanı pirinç
1 çay kaşığı ev yapımı domates salçası
1 çay kaşığı ev yapımı biber salçası
Bu malzemeler iyice yoğurulur. Yoğururken biraz su ekleyebilirsiniz. Yoğurma bitince başparmak büyüklüğünde köfteler yapılır ve 20 dakika buzdolabında dinlendirilir.
Düdüklü tencereye 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı da ayçiçeği yağı ekleyin. Patatesleri elma dilimi gibi kesip kenara koyun. Tenceredeki yağ ısınınca 1 büyük soğan ve sarımsak ekleyin (küçük küçük kesilmiş). Pembeleşinceye kadar kavurun ve üzerine patatesleri ekleyin.
Birkaç dakika da patatesleri kavurun. Tuz – karabiber ekleyin. (tuz-biber ile ilgili Şef'imin bir püf noktası var. Her zaman der ki "yemek yaparken her eklediğiniz malzemenin ardından mutlaka azar azar tuz-biber ekleyin". Böylece tadı yerinde kalır)Patateslerin üzerini örtecek kadar su ekleyin. Su hafif ılındıktan sonra 1 yemek kaşığı biber salçası ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin, ve kaynayana kadar bekleyin.
Su kaynayınca köftekleri ekleyin. En üstüne, çekirdekleri çıkarılmış ve dörde bölünmüş 3-4 biber ekleyin. Su eksilmişse köftelerin hizasına kadar su ekleyin. Üstüne kırmızı pul biber, kekik, 1 tatlı kaşığı tereyapı koyun ve düdüklünün kapağını kapatıp 5-7 dakika pişirin. Afiyet olsun....
Düdüklü tencere nasıl mı kullanılır? Beraberce bakalım……
Düdüklü tencere nasıl mı kullanılır? Beraberce bakalım……
Yemeği, suyu koydunuz, kapağı kapadınız. Buhar valfini açık bırakın ki içerideki suyun kaynadığı anlaşılsın. Su kaynayınca gözle görülür bir buhar çıkışı olur. İşte o zaman buhar valfini kapatırsınız ve yemeğin altını biraz kısarsınız. Böylece buhar tencerenin içinde kalır. Yemek piştikten sonra valfi hemen açmayın. (İlk kullandığımda soğumadan valfi açmıştım, ve etsuyu yağmur olup tavandan yağmıştı. Aman diyeyim, sakın soğumadan açmayın) Tencere soğuyana kadar bekleyin. Ya da aceleniz varsa, lavaboya soğuk su doldurun ve tencereyi içine oturtun. Soğuduktan sonra valfi açabilirsiniz. Biraz pısss sesi çıkarır. Pıslaması bittikten sonra da kapağı açabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder