indirdik


9 Şubat 2012 Perşembe

Terbiyeli Yeşil Mercimek Çorbası

Terbiyeli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

Bugün sizle, Batı Karadeniz bölgesinde yaşayan ve öz teyzem kadar çok sevdiğim bir büyüğümün elinden tadıp, menülerimde zaman zaman kullandığım, lezzetli fakat bir o kadar da pratik bir çorba tarifini, paylaşacağım.

Malzeme Listesi

2 Su Bardağı Yeşil Mercimek
1 Büyük Soğan (Orta boy olursa 2 tane)
3 Diş Sarmısak
2  Tatlı Kaşığı Sıvı Yağ
1 Tatlı Kaşığı Kimyon
1 Çay Bardağı Erişte
Tuz
Karabiber

Terbiye Sosu İçin

2 Yemek Kaşığı Un
2,5 Yemek Kaşığı Yoğurt
1 Yumurtanın Sarısı
3-4 Damla Limon

Sosu İçin

2 Tatlı Kaşığı Tereyağ
1 Tatlı Kaşığı Sıvı Yağ
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
1 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Nane
1 Tatlı Kaşığı Kekik


Tuz
Karabiber

Mercimekler önce soğuk su ve bir tutam tuz eklenerek bir tencerede yüksek ateşte haşlanırlar. Bir taşım kaynadıktan sonra, soğuk su ile yıkanıp,süzülüp kenara alınırlar.(İçinde kaynadıkları su dökülür.)
Tencereye 2 tatlı kaşığı sıvı yağ konulur.İnce ince kıyılan soğan pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerlerine küçük küçük kıyılmış sarmısaklar eklenir. 1 tatlı kaşığı kimyon ve 1 tatlı kaşığı tuz ve yeteri kadar karabiber serpilip karıştırmaya devam edilir. Üzerlerine haşladığımız mercimekler ilave olunur ve 3 dk. kadar karıştıra karıştıra kavurma işlemine devam edilir. Mercimeklerin üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilip, kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra 1 çay bardağı erişte eklenir.

Bu esnada ayrı bir çukur kapta terbiye için; un, yoğurt, yumurta sarısı, limon boza kıvamına gelene kadar karıştırılır.(Kıvam yeterince akışkan değilse yoğurt, çok sulu ise un eklemekte fayda var.)
Terbiyeye, çorbaya eklenmeden evvel, önce 3 - 4 kepçe kaynamakta olan mercimeğin suyundan eklenip karıştırılır ki; ılınsın ve sos çorbanın içinde kesilmesin. Sonra, içinde 3 - 4 kaşık çorba suyu olan terbiyenin hepsi, yavaş yavaş ve karıştırılarak tencereye dökülür ve tencerinin altı çok kısık ateşte 1-2 dk daha pişirilir. (Çorbanın altı,tereyağlı sosu eklemeden evvel kapatılır.)Terbiye sosunun kesilmemesi için tuzu bu aşamada ilave etmekte fayda var.

Geldik lezzet bombardımanın en son adımına....
Tavada (tercihen küçük bakır sosluklar da kullanılabilir), önce sıvı yağ ardın da tereyağ eritilir.Sırası ile biber salçası, pul biber, kekik ve nane eklenir ve sıcak sıcak ocaktan alınıp altı kapatılmış çorbanın içine eklenip, servis edilir.(Kekik ve Nanenin yanmaması için tavada fazla bekletmeyin.)Hatta nane ve kekiği tereyağlı sostan ayrı olarak da ilave edebilirsiniz.

Hadi size afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder