indirdik


8 Mart 2012 Perşembe

LAZANYA TARİFİ - Kolay Lazanya Tarifi

LAZANYA - Dalga dalga lezzet

Lazanya, peynir, domates sosu veya et sosu ile yapılan bir İtalyan yemeği.  Ricotta, Parmesan veya Mozarella peyniri ile kat kat ve değişik şekillerde yapılabilir.  Peki, nedir bu "Lazanya"?  Aslında pişirme kabının adı iken günümüzde yemeğin adı olarak anılıyor.  Deniz dalgası gibi kenarları dalgalı ve geniş plaka bir makarna ile yapılıyor.
Genel olarak domates sosları kullanılsa da beşamel sos da kullanılabilir.

Bu makarna ve türevlerini o kadar seviyorum ki Neşeli Şef' im 365 gün yapıp verse "neden bugün de makarna var" demem, hiç bıkmam yerim.  Ama beni rejime soktuğu için bu aralar yemekleri cımbızla veriyor.  Mutfaktan gelen o caaanım kokuların kaynağına ağzım sulana sulana bakıyorum.  Gaddar Şef... O kadar gürbüz olmuşum ki bastığım yerde göçükler oluyormuş, bana pantolon dikmek için 10 top kumaş ancak yetermiş.  Hıh! İsterse 20 top olsun, o lazanyayı yemeden şurdan şuraya gitmem!  46 numara saboların da beni korkuta....... Ay ay, mutfak kapısından tahta bir kütle uçuyor bana doğru.  Saboyu an, siperi hazırla.... Of of, neyse efendim, gizli tarif defteri hazır elimdeyken size bu güzel yemeğin süper kolay bir tarifini vereyim:


Malzemelerimiz:
12 yaprak lazanya
Büyük bir avuç kıyma
2 kuru soğan
4 diş sarımsak
2 tane olgun domates
Tuz,karabiber
Sıvıyağ

Beşamel sos için gerekenler:
2 su bardağı soğuk süt
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:

Yaprak lazanyaları tuzlu suda kırmadan ve parçalamadan al dante (yani diri kalacak şekilde) haşlayın süzün.
 
Soğanları ve domatesleri kabuklarını soyup küp küp doğrayın.  Bir tavada sıvıyağı ısıtıp doğranmış soğanı ve sarımsakları soteleyin.  (Burada Şef' imin şöyle bir tavsiyesi var: Önce soğanları soteleyin, sarmısakları bir iki dakika sonra ekleyin ki yanmasınlar.  İlk sarmısakları koyarsanız ya da soğanlarla beraber atarsanız sarmısaklar yanar, yemeğin hem tadını hem de kokusunu bozar.)  2-3 dakika kavurduktan sonra domatesleri,tuzu ve karabiberi de ekleyin.  Sonra kıymayı da ekleyip 5 dakika kadar kavurun.

Başka bir tencerede sıvıyağını ısıtıp unu ekleyin.  Karıştırarak kavurun, topak kalmasın.  Sonra üzerine soğuk sütü yavaş yavaş dökerek hızlı hızlı karıştırın,  yine topaklanma olmamasına dikkat edin.  Tuz, karabiber ekleyin.  Bu beşamelin kıvamı biraz akıcı olmalı.  Çok koyu ya da katı olduysa azar azar süt ilave edin.  Baldan daha akışkan bir kıvamda olmalı.

Kare ya da dikdörtgen bir borcam kabı yağlayın ve zemini bir kat lazanya ile kaplayın.  Üzerine önce kıymalı karışımdan koyun sonra da beşameli ekleyin ve en sonra da kaşar rendesini koyun.  Bu ilk lazanya katımız oldu.  Kaşar rendesinin üzerine bir kat daha lazanya döşeyin.


Kıymalı karışımı, üzerine beşameli ve en üste de kaşar rendesini ekleyin.  Bu da ikinci lazanya katımız oldu.  Lazanya plakaları bitene kadar bu katlara devam edin.  Genelde 4 ya da 5 kat oluyor. Son kata döşediğiniz lazanyanın üzerine sadece beşamel sol ve kaşar rendesi koyun, kıymalı karışım eklemeyin.  Bu işlemler bitince bir 10 dakika çay - kahve molası verin, dinlenin (tabii lazanya da dinlensin)

Dinlenme süresi bitince, fırını 170 dereceye ısıtın ve en üstteki peynirler kızarıncaya kadar pişirin.  (İtalyan asıllı bir arkadaşım Lazanya pişirdiğinde katların arasına kuru üzüm ve kabukları soyulmuş badem de koymuştu, tadını çok beğenmiştim. Yeni tatlar seviyorsanız deneyebilirsiniz.)

Size tarifi yazıcam diye iki paket mendil bitti, ağzımdan akan suları silmekten yorgun düştüm.  Şimdi ben de bir kahve molası veriyorum,  Şef' im görmesin ama yanında da çikolata var.  Çilek likörü de kalmış mıdır acaba.....  

Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder