indirdik


11 Mart 2012 Pazar

TEMEL SOS TARİFLERİ 1 - BEŞAMEL SOS - BESCHAMEL -

TEMEL SOS TARİFLERİ I 

- BEŞAMEL SOS -

Aşçı olsun yada olmasın yemek yapmayı seven herkesin mutlaka bilmesi gereken 5 Temel Yemek Sos tarifinden "Beşamel Sos" ile başlıyoruz. 

Beşamel sos veya orijinal adıyla Béchamel sauce, Fransız asıllı beyaz bir yemek sosudur. Özellikle lazanya , makarna gibi hamur işlerinde, fırınlanmış veya kızartılmış sebze ve et yemeklerinde kullanılmaktadır. Bu sos özellikle başka sosların ekleneceği zaman ilk basamak olarak sürülmektedir.

Malzemeler
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Un
2 Bardak Süt
Tuz
Karabiber

Yağ tavaya konup eritilip, kızdırılır. Fakat istenilen beyaz rengin korunabilmesi için kesinlikle yağın yanmamasına dikkat edilmelidir.

Ardından tavaya elenmiş un eklenip, beyaz un parçası kalmayana dek karıştırılıp yağa iyice yedirilir. Un hafif sarı renk alıp, kum gibi ayrı ayrı parçalar haline geldiğinde süt azar azar ve karıştırma işlemine devam edilerek, eklenir.
 

Karışım pütürsüz ve krema kıvamına geldiğinde tuz ve karabiber eklenir. Üstü göz göz olup kaynamaya başlayınca da ocaktan alınır.


Sos hazırlandığında hemen tüketilmeyecek ise; hem tazeliğini koruması, hem de kaymak bağlamaması için  mutlaka üstüne yağlı kağıt serilerek serin bir yerde muhafaza edilmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder