TEMEL SOS TARİFLERİ IV
VELOUTE SOS - VELUTE SOS - VELOUTE SAUCE
Bu sosu genellikle çorbalarda kıvam arttırıcı ya da et yemeklerinde zenginleştirici sos olarak kullanabiliriz. Daha önce, 5 ana temel sostan biri olarak tarifini vermiş olduğumuz beşamel sos tan tek farkı, süt ile kıvamlandırılan yani sulandırılan meyanenin; et, tavuk ve hatta balık suyu ile sulandırılmasıdır.
Malzemeler:
50 gr tereyağı
50 gr un
1 lt. et, tavuk yada balık suyu
Et suyu (tavuk yada balık) ısıtılıp bir kenara alınır.
Bir sos tenceresinde tereyağ eritilip, un eklenip kavurulur. Un hafif pembeleştikten (yaklaşık 2 - 3 dk.) sonra et suyu (tavuk yada balık) yavaşça ve sürekli karıştırılarak ilave edilir.
Kaynadıktan sonra ateş kısılıp, istenilen kıvama gelinceye kadar (boza kıvamı) yaklaşık 15 - 20 dk. pişirilir.
Pürüzsüz bir karışım elde etmek için sos; bir süzgeç yardımıyla süzülüp, kaymaklanmaması için de streç film ile üzeri örtülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder