Şef’ imle oturmuş evdeki müzik CD’ lerini düzenliyorduk (külkedisi
değiliz ki ömrümüz mutfakta geçsin canım, arada başka işler de yapıyoruz). Neyse efendim, CD’ leri karıştırıken Fairuz’ un bir albümünü
bulduk. Fairuz’u bilmeyenler için; kendisi Lübnan'ın dünyada en çok dinlenen
sanatçısıdır. Hatta eskiden Ajda Pekkan’dan
sık sık dinlediğimiz “Tanrı Misafiri” şarkısının aslı Fairuz’ un söylediği Tariq-al-nahal’
dır. Konuyu dağıtmayayım, Fairuz’ du, Lübnan’ dı derken Şef’ ime oralardan bir
tarifi var mı diye sordum. Ama suyuna
giderek tatlı tatlı sordum, sabolarının tozunu bile sildim. Şef’ im dedi ki, çok varmış ama
kolaylarlarından bir taneyi keyfi yerinde olduğu için verirmiş. Ahhh ahh, bu Yamak’ın tatlı dili yılanı
deliğinden, baklayı Şef’ inin ağzından çıkarır.
Lübnan mutfağından Tabule tarifi sizin
için geliyor;
Tabule için
gerekli malzemeler
Bir avuç
kıyılmış maydanoz
Bir avuç kıyılmış taze nane
Bir avuç küçük küçük kesilmiş taze soğan (sadece yeşil
kısımları)
2-3 diş sarımsak
1 orta boy domates
1 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Tuz
Tabule nasıl yapılır –
Tabule yapılışı
Önce bulguların üzerine sıcak suyu döküp yarım saat demleyelim.
Domatesi çok küçük küp küp keselim, sarımsakları ince ince
kıyalım.
Bulgur yumuşayınca kıyılmış maydanoz, taze nane, taze soğan,
sarımsak ve kesilmiş domatesleri ekleyelim karıştıralım.
Bir soslukta nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu
çırpalım.
Servis tabağına aldığımız bulgurlu karışıma nar ekşili
sosumuzu ilave edip son bir kez karıştıralım.
(dilersek kıvırcık salata ya da marul yapraklarını en alta dizip tabuleyi
de üzerine yayıp o şekilde servis edebiliriz)
Afiyetle yiyelim,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder