indirdik


2 Nisan 2012 Pazartesi

LÜBNAN MUTFAĞI – TABULE TARİFİ – TABULE NASIL YAPILIR – TABULE NEDİR

TABULE TARİFİ – TABULE NASIL YAPILIR – TABULE NEDİR

Şef’ imle oturmuş evdeki müzik CD’ lerini düzenliyorduk (külkedisi değiliz ki ömrümüz mutfakta geçsin canım, arada başka işler de yapıyoruz).  Neyse efendim,  CD’ leri karıştırıken Fairuz’ un bir albümünü bulduk.  Fairuz’u bilmeyenler için;  kendisi Lübnan'ın dünyada en çok dinlenen sanatçısıdır.  Hatta eskiden Ajda Pekkan’dan sık sık dinlediğimiz “Tanrı Misafiri” şarkısının aslı Fairuz’ un söylediği Tariq-al-nahal’ dır. Konuyu dağıtmayayım, Fairuz’ du, Lübnan’ dı derken Şef’ ime oralardan bir tarifi var mı diye sordum.  Ama suyuna giderek tatlı tatlı sordum, sabolarının tozunu bile sildim.  Şef’ im dedi ki, çok varmış ama kolaylarlarından bir taneyi keyfi yerinde olduğu için verirmiş.  Ahhh ahh, bu Yamak’ın tatlı dili yılanı deliğinden, baklayı Şef’ inin ağzından çıkarır.  Lübnan mutfağından Tabule tarifi sizin için geliyor;

Tabule için gerekli malzemeler
Bir avuç kıyılmış maydanoz
Bir avuç kıyılmış taze nane
Bir avuç küçük küçük kesilmiş taze soğan (sadece yeşil kısımları)
2-3 diş sarımsak
1 orta boy domates
1 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su     
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Tuz

Tabule nasıl yapılır – Tabule yapılışı
Önce bulguların üzerine sıcak suyu döküp yarım saat demleyelim.
Domatesi çok küçük küp küp keselim, sarımsakları ince ince kıyalım.
Bulgur yumuşayınca kıyılmış maydanoz, taze nane, taze soğan, sarımsak ve kesilmiş domatesleri ekleyelim karıştıralım.
Bir soslukta nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu çırpalım.
Servis tabağına aldığımız bulgurlu karışıma nar ekşili sosumuzu ilave edip son bir kez karıştıralım.
(dilersek kıvırcık salata ya da marul yapraklarını en alta dizip tabuleyi de üzerine yayıp o şekilde servis edebiliriz)
Afiyetle yiyelim,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder