indirdik


24 Nisan 2012 Salı

NEŞELİ ŞEF USULÜ ISPANAKLI ALİ NAZİK TARİFİ -

ISPANAKLI ALİ NAZİK TARİFİ - ISPANAKLI ALİ NAZİK NASIL YAPILIR - ISPANAKLI ALİ NAZİK OLUR MU? NEŞELİ ŞEF YAPARSA OLUR...

Olmaz mı! Hem de nasıl olur.  Dün akşam Neşeli Şef, annesi ve bendeniz Yamak oturuyorduk.  Anne ile dedik ki bu akşam bir değişiklik yapsak da kebapçıya mı gitsek? Şef' im neşe (!) ile gürledi.  Onun olduğu yerde nasıl dışardan yermişiz, biz hiç Şef azarı yemişmiy mişiz (aman aman ben biliyorum, yanında beş kilo baklava ile yenmez), bize bir yemek yapacakmış parmaklarımızı yiyecekmişiz. Gerçekten de öyle oldu, utanmasam tabağı da yiyecektim. Böyle güzel ve sağlıklı bir yemeğin tarifini vermemek olmaz ama Şef' ime göre ben o yumurta kafamdan uydurup yazarmışım, o yüzden başımda bekliyor ve bu tarifi beraber yazıyoruz.  Bu ne saadet!

Ispanaklı Ali Nazik için gerekli Malzemeler
1 kilo ıspanak
yarım kilo patlıcan
3 büyük boy kuru soğan
6 diş sarmısak
4 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yeşil biber
1 büyük boy domates
Yarım kilo satır kıyması
tuz - karabiber - kimyon - kırmızı pul biber
1 su bardağı eski kaşar rendesi
1 yemek kaşığı biber salçası
zeytinyağı

Yapılışı:
Bu yemeği 3 aşamada yapıyoruz. Önce ıspanaklardan başlayalım.
2 kuru soğanı jülyen (piyaz) şeklinde kesiyoruz.  Ispanakları elimizle küçük parçalara bölüyoruz.
Bir wok tavada zaytinyağını hafif kızdırıp soğanları öldürüyoruz.  Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber de ekliyoruz.  Soğanlar pembeleşince ıspanakları ekliyoruz ve kavuruyoruz.  Ispanaklar kavrulunca oval bir borcama koyuyoruz.
Şimdi sıra patlıcanlarda.  Patlıcanları közleyip iyi bir Şef bıçağı ile ince ince kıyıyoruz. Yine tavada zeytinyağını ısıtıp patlıcanları ekliyoruz ve çeviriyoruz.  Biraz çevirdikten sonra sütü yavaş yavaş ekleyip yediriyoruz ve tereyağını ekliyoruz.  Yağ eriyip, patlıcanlar sütü çektiğinde peyniri ekliyoruz, bir iki çevirip ateşten alıyoruz ve ıspanaklara ekleyip karıştırıyoruz.  Bu karışıma süzme yoğurt ve 3 diş ezilmiş sarımsak da ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Şimdi gelelim işin nazik kısmına:
Önce domatesin kabuklarını soyup küçük küpler halinde kesiyoruz. 1 soğanı yemeklik kesiyoruz. Yine tavamızda biraz sıvıyağ kızdırıyoruz ve soğanları öldürüyoruz.  Bir yandan da biberleri halka halka kesip soğanlara ekliyoruz ve bir süre daha kavuruyoruz.  Şimdi sıra kalan üç diş sarımsakda.  Onu da ekleyip çevirmeye devam ediyoruz ve kıymayı ekliyoruz.  Kıyma suyunu bırakınca salçamızı ekliyoruz, karıştırıyoruz, kıyma suyunu çekince de domatesleri ekliyoruz ve 5 dakika daha kavuruyoruz.  Eğer tavadaki karışım kuru olursa yarım bardak ılık su ekleyebilirsiniz.
Eh bitti.
Şimdi yukarıda hazırladığınız yoğurtlu, patlıcanlı, ıspanaklı karışımın üzerine salçalı kıymayı da ekliyoruz ve afiyetle yiyoruz.  Üstüne de demli bir çay içiyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder