ŞEF BIÇAĞI – İYİ BİR ŞEF BIÇAĞI NASIL OLUR – ŞEF
BIÇAĞI NASIL OLMALI – ŞEF BIÇAĞI NASIL KULLANILIR
Bir müzisyen için çaldığı enstrüman ne ise , iyi bir Şef
için de bıçağı odur.
Şef Bıçağı, sebzeleri, etleri, balıkları düzgünce ve
ince dilimler halinde kesmeye yarayan bir bıçak. Genelde sapı hariç 20 cm uzunluğunda ve 4 cm
genişliğinde oluyor. Bıçak kısmı da
genellikle ya karbon-çelikten ya da paslanmaz çelikten yapılıyor.
Peki karbon-çelik bıçak ile paslanmaz çelik bıçağın birbirinden
farkı nedir?
Karbon-çelik bıçaklar çok keskin ve bileylenmesi
diğerlerine göre daha kolay. Ama bir
dezavantajı var; o da çabuk oksitlenmesi.
Bu da paslanmaya ve lekelenmeye sebep oluyor ve kestiğiniz malzemelere
metalik bir tat bırakıyor. O yüzden çok
özenli kullanmanız lazım. Kullandıktan
hemen sonra elde yıkayıp iyice kurulayıp kaldırmanız lazım. Bir muhafaza içinde tutarsanız keskin kısmı
sağa sola değmez.
Paslanmaz çelik bıçak ise adı üstünde; paslanmaya karşı
dayanıklı. Ama karbon-çelik bıçaklar
kadar ultra keskin değil.
ŞEF BIÇAĞI NASIL TUTULMALI – ŞEF BIÇAĞINI NASIL
KULLANMALI
Önce bıçağa zarar vermeyecek bir kesme tahtası
kullanmalı. Keseceğiniz yiyecekleri
tuttuğunuz elinizin parmaklarını hafif içe doğru kıvırmalısınız. Hiçbir zaman parmakları bıçağa doğru
uzatmayın. Bıçağı tutarken de sapından
sıkıca kavrayın, işaret parmağınızı bıçağın üst kısmına koymayın, tenis raketi
kavrar gibi tutun.
ŞEF
BIÇAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Şef Bıçağı seçmek biraz titizlik istiyor.
Karbon-çelik
ya da paslanmaz çelik tercihinizi yaptıktan sonra bıçağı elinize alın ve keser
gibi tutun. Sapı tuttuğunuz elinizdeki parmakların
kesme tahtasına değmemesi lazım. Bıçağın
ağırlığına, sapına ve genişliğine de elinizde tutarak karar verin. Çünkü hangi bıçak ile en rahat çalışacağınızı
ancak siz deneyerek bilebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder