SOMON GRAVLAKS – SOMON GRAVLAX –
İSKANDİNAV MUTFAĞI – İSKANDİNAV YEMEĞİ – SALMON GRAVLAX
Soğuk denizlerin kıyılarından ...
İsmine bakıp da korkmayın. Bu Yamak hiç
size alengirli bir tarif verir mi! Hepsi kolay hepsi leziz!
Nasıl mı bu
kadar eminim? Tabii ki Neşeli Şef’ imin bu
lezzetleri hem yapıp hem de tarif defterine yazdığı ve o defteri de canla başla
benden sakladığı için!
Gravlaks (ya
da Gravlax) nedir hemen kısaca anlatayım:
Somon gravlaks
(gravlax) İskandinav ülkelerinde yapılan bir balık yemeği. Yemek dedim ama aslında çiğ balığın tuz,
şeker ve dereotu ile işlenmesiyle yapılıyor.
Bu yemeği Ortaçağda
İskandinav balıkçılar deniz kıyısında gelgitin ulaşmadığı kısımda somonu
tuzlayıp kuma gömerek yaparlarmış. Gravlaks
adı, İskandinav dilinde “grav” kelimesi (mezar demek) ve “lax” kelimesinin
(somon demek) birleşiminden geliyor ve kelime anlamı tam olarak “gömülü somon” demek. Günümüzde ise somon gravlaks (gravlax)
kuma gömmek yerine tuz, şeker ve dereotu ile birkaç gün
marine edilerek yapılıyor. Bu metod başka yağlı
balıklar için de kullanılabilir ama en çok somon ile yapılıyor. Aperatif olarak da servis edilebilen gravlaks (gravlax) incecik dilimleniyor ve dereotu – hardal sosu ile beraber ya ekmek üzerinde ya da
yanında haşlanmış patates ile yeniyor.
Ahhh, biliyorum, görünce sizin de ağzınız sulandı. Haydi hemen tarifimize
geçelim:
Malzemelerimiz:
1 çorba kaşığı ezilmiş tane kara biber
2 çorba
kaşığı şeker
2 çorba
kaşığı kaya tuzu
2 kg somon
balığı (fileto halinde ama derisi üzerinde kalsın)
2 çorba
kaşığı votka
6 çorba
kaşığı ince ince kıyılmış dereotu
Hardal sosu yapılışı:
2 çorba
kaşığı elma sirkesi
1 tatlı
kaşığı toz şeker
1 çay bardağı
zeytinyağı
1,5 çorba
kaşığı ince ince kıyılmış dereotu
2,5 çorba
kaşığı hardal (Dijon hardalı)
Ezilmiş
karabiberi, şekeri ve tuzu karıştırın.
Somonun
kılçıklarını temizleyin.
Kenarları
yüksekçe düz bir tepsinin altına streç film döşeyin ve somonu derisi altta
kalacak şekilde üzerine koyun.
Votkayı
balığın üzerine gezdirin.
Somonun
üzerini şekerli karışımla kaplayın ve üzerine de kıyılmış dereotunu koyun (ama hepsini değil, yarımdan az bir
kısmını ayırın, sonra kullanacağız).
En son
olarak somonun üzerini streç film ile kaplayın ve balığın büyüklüğüne uygun bir
ağırlık koyun, mesela önce kesme tahtası koyup üzerine de 1 kiloluk bir şeker
ya da pirinç torbası yerleştirin.
Şimdi
tepsiyi buzdolabına koyun.
1,5-2 gün
buzdolabında kalsın.
Bekleme
süresi bitince hardal sosunu yapalım:
Sirkeyi,
şekeri, zeytinyağını, dereotunu ve Dijon hardalı karıştırın. Sos şimdilik bir
kenarda beklesin.
Balıkların
üzerinde kalan karışımı yumurta sürmek için kullanılan mutfak fırçası yardımı
ile temizleyin.
Kalan kıyılmış
dereotunu balıkların üzerine serpin ve somonları kesme tahtasına alın. İyi ve keskin
bir Şef Bıçağı ile somonları ince ince dilimleyin.
Dilimledikten
sonra yanına ayrı bir kapta hardal sosunu da ekleyin. Kızarmış tam buğday ya da çavdar ekmeği ile
servis edin.
Peki Gravlaksın yanında ne içilir?
Gravlaks (gravlax) ile Beyaz Şarap (Chardonnay) ya da Şampanya içebilirsiniz.
Afiyet
Olsun,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder