indirdik


28 Nisan 2012 Cumartesi

HUMUS TARİFİ - HUMUS NASIL YAPILIR

HUMUS TARİFİ - HUMUS NASIL YAPILIR

Bugün de sizlere bir Ortadoğu mezesi olan; nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan Humus'u anlatmak istiyorum.

Houmous veya Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Ortadoğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Ülkemizde ise Hatay yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken Avrupa ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir dip sos haline gelmiştir.

Mmm Şef'im yapsa da midemiz bayram etse:) Buyrun tarifi ...


Humus için gerekli malzemeler:
1,5 bardak nohut 
Yarım bardak tahin
Yarım bardak zeytinyağı 

2 çay kaşığı kırmızı biber
4- 5 diş sarımsak 

1 limonun suyu
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
İsteğe bağlı olarak üzerini süslemek için zeytin, turşu, maydanoz

(Bunu validem de yapmıştı, üzerine maydanoz, turşu, zeytin koymamıştı. Zaten bir kaşık alıp tadınca gözünüz ne süs , ne de sunum görüyor. Tabağı kapıp balkona kaçırıyorsunuz.  Bir kaşık asla yetmez!)


Humus nasıl yapılır, Humus yapılışı:
Önce nohutları bir gece önceden ılık ve tuzlu su ile ıslatın.
Ertesi gün nohutları haşlayıp isterseniz kabuklarını ayırın.  
Haşlanıp iyice yumuşamış nohutları püre haline getirin.
Sonra bu karışıma tahin, dövülmüş sarımsak, istenirse kırmızı biber ve tuz ekleyin, karıştırın.
Zeytinyağını ve limon suyunu azar azar ilave edin ve bu esnada karıştırmaya devam edin.
Sonra servis tabağına alıp dilerseniz üzerini süsleyin dilerseniz süslemeyin.
Nasılsa çabucak yenip bitecek.
Afiyet olsun....


2 yorum:

  1. kabuğunu soysam da, soymasam da pürüzsüz bir humus yapamıyorum. bir sırrı var mıdır?teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Humustan krema pürüssüzlüğü beklemek çok doğru olmaz. Aksi takdirde yoğunluğundan ve lezzetinden ödün vermiş olabilirsiniz. Ancak daha pürüssüz yapmak isterseniz, nohutun haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı tuz atabilirsiniz. Püre haline getirirken de mutfak robotu kullanabilirsiniz... Neşeli Günler...

    YanıtlaSil