indirdik


18 Mart 2012 Pazar

TEMEL SOS TARİFLERİ 2 - DOMATES SOS - TOMATO SAUCE -

TEMEL SOS TARİFLERİ II

- DOMATES SOS - KIRMIZI SOS - TOMATO SAUCE -RED SAUCE


Geçen hafta; her Pazar günü bir temel sos tarifi yayınlayacağımızı duyurmuş ve ilk sos olarak da Beşamal Sos'u vermiştik. Olumlu eleştiri mailleri atan tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Bu hafta ise temel sos tariflerinden ikincisi olan Domates Sos Tarifini  yayınlıyoruz...

Bu temel sosu; makarnalarda, ev yapımı pide ve pizzalarda, barbekü sosu olarak ızgaralarda, fırında pişen et ve sebzelerde ve daha bir çok farklı yemekte kullanabilmek mümkündür. Zaten tam da bu yüzden alt başlık olarak, temel sos tariflerinden birisidir. 

Malzemeler.
2 Çorba Kaşığı Zeytin Yağı
2 Orta Boy Küp Küp Doğranmış Soğan
2 Orta Boy Küp Küp Doğranmış Havuç
2-3 Çorba Kaşığı Küp Küp Doğranmış Kereviz Sapı
2-3 Diş Doğranmış Sarımsak
4 Adet Kabukları Soyulmuş Orta Boy Domates (Eğer taze domates mevsimi değilse, katkısız olması şartıyla konserve domates de kullanılabilir)
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Adet Defne Yaprağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Sap Taze Fesleğen (yoksa kuru da olur)

Hazırlanışı
Bir yayvan tencerenin içine zeytinyağı eklenip ateşte kızdırılına kadar ısıtılır. Daha sonra soğanlar eklenip pembeleşince, havuç ve kereviz sapları ilave edilir. Yaklaşık 5 - 7 dk kadar orta ateşte soteledikten (terletildikten)sonra, sarımsaklar eklenir. -sarımsaklar ateşe dayanıksız olduklarından çok kolay yanabilirler, bu nedenle en baştan sarımsakları koymamak önemli!- Malzemelerin aromalarının ortaya çıkabilmesi ve biraz renk alabilmeleri için 1-2 dk daha çevirmek yeterlidir. Daha sonra domatesler dörder parçaya bölünüp tencereye eklenir. Ardından sırası ile; defne yaprağı, tuz, karabiber katılıp orta ateşte kaynaması sağlanır.

Sos kaynadıktan sonra yarım kapalı bir kapakla, ara sıra karıştırılarak, pişirmeye bırakılır.

Yaklaşık 35 - 40 dk sonra kalınlaşmış bir sos elde edilmiş olmalıdır. Fesleğenler de eklenip 3-4 dk daha kısık ateşte pişirilmeye devam edip, altı kapatılır.

Temel domates sosu olarak özellikle alaturka kaynaklarda kereviz ve havuç yerine; un, domates püresi, salça, kekik v.s gibi malzemelerin kullanıldığı çok farklı reçeteler bulmak mümkündür. Ama bendeniz "Neşeli Şef" in en sık kullandığı tarif budur. Havuç ve kerevizin domates sosunun özellikle tuzlu ve baharatlı aromasına şekerimsi bir renk kattığını, dolayısı ile sosu daha da zenginleştirdiğini düşünüyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder