indirdik


4 Mart 2013 Pazartesi

ÇERKEZ TAVUĞU

CEVİZLİ TAVUK - ÇERKEZLERİN MEŞHUR TAVUĞU - TAVUKLU MEZELER

Bugün sizlere yemek kültürümüzde önemli bir yeri olan, Çerkezlerin enfes yemeği Çerkez Tavuğu' nu verelim dedik.  Sağlıklı, pratik ve çok kolay bir mezedir... Özel günlerde özenle yapılmış bir çerkez tavuğunun yerini çok az şey tutabilir...

Malzemeler

1 Bütün Tavuk (1kg civarı)
300-350 gr Ceviz İçi
250 gr Light Süt
1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
3 Diş Sarımsak
2 Bardak Haşlanan Tavuğun Suyu
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği
Tuz
Kırmızıbiber
karabiber

Çerkez Tavuğunun Yapılışı

Önce bütün tavuk yıkanıp, temizlenip düdüklü tencerde - yaklaşık 15-20 dakika- haşlanıp, iyice piştikten sonra etleri kemiklerinden ayrıklanır.  Ayrılan etler ince ince dilimler halinde kesilir. Tuz ve karabiber eklenerek çeşnilendirilip yayvan ve hafif derince bir servis kabına alınır.

Sosun hazırlanışı ise; Ceviz içi çekilerek bir tencereye konur. (Bir tülbent veya mutfak havlusunun içine koyulan ceviz içlerini çekiç ile parçalayabilirsiniz...) 2 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber, ince kıyılmış sarmısaklar ve zeytinyağı ilave edilir.  Düşük ateşte karıştırılarak yağı çıkarılır.  Bu yağ ayrı bir kaba alınır.

Bir başka tencerede ise süt ile ıslatılmış ekmekler düşük ateşte ısıtılırak yumuşatılır.  Karışıma ceviz içli sos ile tavuk suyu katılıp karıştırılır; böylece yumuşak bir kıvam elde edilir.

Bu sos, önceden servis kabına alınan tavukların üstüne dökülür.  Ayrı bir kapta saklanan ceviz yağı ise üstüne sos olarak dökülür. Servise hazır hale getirilirken üstü, yarım ceviz içleri ve biraz da kıyılmış maydanoz ile süslenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder