indirdik


4 Ocak 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI LAHANA YEMEĞİ - ETSİZ KAPUSKA - BULGURLU LAHANA YEMEĞİ

LAHANA YEMEKLERİ - LAHANLI TARİFLER - ZEYTİNYAĞLI LAHANA - KAPUSKA - ZEYTİNYAĞLI KAPUSKA - ETSİZ KAPUSKA - ETSİZ LAHANA YEMEKLERİ - LAHANALI TARİFLER - SAĞLIKLI ZEYTİNYAĞLI TARİFLER

Bugün sizlere kış mevsiminde direnç arttırıcı etkisi olan lahananın, zeytinyağlı yemeğinin tarifini verelim dedik.  Etsiz kapuska olarak da bilinen zeytinyağlı lahana yemeği aynı zamanda düşük kalorisi ve zengin besin kaynağı içeriği ile de sofraların vazgeçilmezlerinden.

Şimdi gelelim Lahananın Faydalarına;

LAHANANIN FAYDALARI, İÇERDİĞİ VİTAMİN VE MİNERALLER...

Potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum mineralleri açısından zengin bir besin olan lahana ayrıca B, C ve E vitaminleri içerir. Böylelikle kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde sağlamaktadır.  Bunların yanında faydaları ise saymakla bitmez...

Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür. Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır. Öksürüğü keser, balgamı azaltır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır. Çiğ lahana ve lahana suyunun başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcı olduğu söylenir. Kandaki şeker oranını azaltır. Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.

Öyleyse gelelim şimdi tarifimize;

Malzemeler
1 Top Küçük veya Orta Boy Beyaz Lahana
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Adet İri Boy Sarı Soğan
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
2 Adet Domates
3 Su bardağı kaynar su
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Yarım Su Bardağı Bulgur
1 Çay kaşığı toz şeker
1 Çay kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
Lahanalar yaprak yaprak soyulup büyük bir kap içerisinde güzelce yıkanır. İster bıçakla istenirse de el ile küçük kare parçalar halinde kesilir.  Büyükçe bir tencereye zeytinyağı koyulup, yemeklik doğranan soğanlar pembeleşinceye kadar kavurulur. Salçalar ilave edilirek kavurma işlemine kısa bir süre daha devam edilir.  Salça hafif erimeye başladığında kaynar su eklenir. Tuz, şeker, pulbiber ve narekşisi ilave edilerek karıştırılır.

Su kaynadıktan sonra, lahanalar konulur. Lahanalar sos ile iyice karıştırılır.  2 - 3 dakika kadar orta ateşte pişirme işlemine devam edilir.  Ardından bulgurlar da konur.  Pişirme işlemine bulgurlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 8 - 10 dakika devam edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder