indirdik


28 Aralık 2012 Cuma

FIRINDA İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMA - FIRINDA KIZARMIŞ TAVUK

FIRINDA YILBAŞI TAVUĞU - FIRINDA TAVUK - İÇPİLAVLI TAVUK - TAVUK DOLMASI -  FIRIN POŞETİNDE İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMA

Dün akşam bizim Yamak ile çarşıda geziyorduk, bir de ne görelim, "içi pilavlı yılbaşı hindisi siparişleriniz alınır, 175 TL" yazan bir tabela!  Gözlerimiz yuvalarından çıktı, o nasıl etiket! Olur mu efendim!  Düşündük taşındık, siz sevgili okuyucularımızın evde bu lezzeti tatması için bu kadar yüksek meblağ ödemesine içimiz elvermedi ve işe koyulduk.  İşte karşınızda Neşeli Şef usulü iç pilavlı yılbaşı tavuğu tarifi...

Malzemeler
1 Ad İri Boy Bütün Tavuk
1 Ad limonun Suyu
İri Taneli Salamura Tuz

Tavuk Marinasyonu İçin
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
4 Diş Sarımsak
3 Çorba Kaşığı Yoğurt
1 Tatlı Kaşığı Ev Yapımı Salça
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Kırmızı Pulbiber
1 Çay Kaşığı Kekik
1 Çay Kaşığı Zerdeçal
1 Çay Kaşığı Biberiye

2 Çorba Kaşığı Tereyağı (Tavuğu Fırına Atmadan Evvel Derisinin Altına Yerleştirmek Üzere)

İç Pilav için
2 Su Bardağı Pirinç
2,5 Su Bardağı Ilık Tavuk Suyu (Yoksa Normal İçme Suyu)
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı  Zeytinyağı
1 Adet İri Boy Soğan
1 Çay Kaşığı Nane
1/2 Çay Kaşığı Tarçın
1 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü (sıcak suda bekletilmiş)
1 Yemek Kaşığı Çam Fıstığı
4 - 5 Adet Taze Soğan
Yarım Demet Dereout
Karabiber
Tuz

Marinasyon ve Tavuğun Hazırlanışı
Tavuğa, pişirilmeden bir önceki akşam; pişerken hem daha lezzetli hem de daha yumuşak olması sağlanmak amacı ile marinasyon işlemi uygulanır.  Öncelikle bütün tavuk 1 adet limonun suyu ve iri taneli salamura tuz (yoksa normal sofra tuzu da olabilir) ile ovalanır. Ardından derince bir kapta marinasyon malzemelerini hazırlamak üzere; zeytinyağı, sarmısak, yoğurt, salça, karabiber, pulbiber, kekik, zerdeçal ve biberiye çırpmak sureti ile birbirlerine iyice karıştırılır.  Hazırlanan marinasyon sosu, limon ve tuzla ovulmuş tavuğun her tarafına ister bir fırça, itenirse de el ile güzelce yedirilir. Tavuk streçle kaplanarak buzdolabının alt gözlerinden birinde yaklaşık 18 - 20 saat dinlendirilir.

İç Pilavın Hazırlanışı
İç pilavı hazırlamak için yayvan bir tencereye önce tereyağı, ardından zeytinyağı konulup iyice kızdırılır.  Ardınan sırası ile yemeklik kesilmiş soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Bir süre sonra çam fıstıkları eklenip, yaklaşık 1 dakika kadar kavurulurlar.  En son pirinç konulup 2 -3 dakika daha kavurma işlemine devam edilir.  Lezzetlendirmek için nane, tarçın ve kuş üzümü eklenir.  Hemen ardınan bir kaç kere karıştırdıktan sonra pilavın suyu dökülür.  Damak zevkine göre tuz ve karabiber ekilip, kapağı kapatılır. Yüksek ateşte su kaynayıncaya kadar pişirilir.  Suyun kaynamasının ardından, ocağın altı kısılır ve dereotu ile taze soğanlar eklenir.  Bir süre daha kısık ateşte pişirme işlemine devam edilir.

Tavuğun içindeki pilavın lapa olmasını önlemek amacı ile pirinç suyunu tam çekmeden ve taneleri henüz diri iken ocağın altı kapatılmalıdır.  Pilav tenceresi kapağı açık şekilde, hamur olmaması için ara ara dikkatlice karıştırılarak, yaklaşık 4 - 5 dakika ılınmaya bırakılır.

Tavuğun İçinin Hazırlanışı ve Pişirme Süreci
Pilav dinlendirildikten sonra bir kaşık yardımı ile, tavuğun içine doldurulur. Ardından açık kalan kısım fırın ipi veya keten bir iple dikilerek kapatılır.

Püf Noktası 1 : Küçük bir bıçak yardımı ile küçük kesikler açılan tavuğun derisinin altına ve muhtelif bölgelerine, çay kaşığı iriliğinde tereyağı parçaları yerleştirilir.  Bu işlem, fırında pişme esnasında tavuğun derisinin kurumasını önleyecektir.  Eğer deri ile et arasına yerleştirmede sorun yaşayacak olduğunuzu düşünürseniz tereyağı, tavuğun iç kısmına yani pilav doldurulan bölüme de koyulabilir.

Püf Noktası 2 : Bu noktada bir püf noktası daha verelim. İçi pilav doldurulmuş ve fırına verilmeye hazır tavuğun poşete konulmadan evvel, yayvan bir tencerede, çok az ve kızgın tereyağında sadece derisi renk alıncaya kadar her yanı eşit miktarda kızartılır.  Bu işlem tavuk etinin mühürlenmesini sağlayıp içindeki suyunun kaçıp, etinin sertleşmesini engelleyecektir.

Fakat bu işlem uygulanmadan da tavuk direkt olarak fırın poşetine konulup, poşetin ağzı sıkıca kapatılabilir.  Kürdan yardımı ile fırın poşetinin üstüne 4 - 5 adet delik açılır.  Önceden 200 C dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir.  Ardından tavuk fırından dışarıya alınıp,  fırın poşeti çıkarılır.  Poşetsiz yani açık bir şekilde, üstünün daha iyi kızarabilmesi için tekrar fırına sürülür ve üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 45 dakika daha pişirilir.

Püf Noktası 3:  Tavuğun poşeti alındıktan sonra, fırında pişerken kuruduğu gözlemlenirse, ara ara sıvıyağ ve sıcak su ile tavuk ıslatılabilir.  Böylelikle tavuğun kuru olması engellenmiş olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder