indirdik


31 Ocak 2013 Perşembe

EZOGELİN ÇORBA - SALÇALI MERCİMEK ÇORBASI

EZOGELİN TARİFİ - EZOGELİN ÇORBA YAPILIŞI - MERCİMEK ÇORBASI - SALÇALI MERCİMEK

Bugün sizlere iç ısıtan ve bitkisel protein deposu olması sebebi ile de sağlık kaynağı olan mercimeğin en yaygın tercih edilen hallerinden birinin tarifini verelim istedik.  Klasikleşmiş çorbalarımızdan MEŞHUR EZOGELİN TARİFİ...

Malzemeler

1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1 Çorba Kaşığı Ayçiçekyağı
1,5 Tatlı Kaşığı Tereyağ
2 Adet İri Boy Kuru Soğan
4 - 5 Diş Sarmısak
2 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
Yarım Çay Bardağı Pirinç
8 Su Bardağı Et Suyu (Et suyu yerine su da kullanılabilir)
1 Adet Limonun Suyu
1 Çorba Kaşığı Domates Salça
1 Çorba Kaşığı Biber Salça
1 Çorba Kaşığı Kekik
1 Çorba Kaşığı Nane
Tuz - Karabiber
Kırmızı Pul Biber

Yapılışı

Kırmızı mercimek yıkanıp 2 bardak suda kaynatılır, süzülür.  Derin bir çorba tenceresinde kızdırılan zeytinyağı ve ayçiçekyağında, piyazlık kesilen soğanlar pembeleşinceye kadar kavurulur.  İnce kıyılan sarımsaklar eklenir.  Ardından mercimek ile pirinç ilave edilir.   Domates ve biber salçası katılır.  1 - 2 dakika karıştırıldıktan sonra et suyu veya su eklenir.

Pirinç pişip çorbanın kıvamı koyulaşınca tuz, karabiber, kırmızıbiber ve limon suyu katılıp bir taşım daha kaynatılır.

Son olarak bir tavada eritilen tereyağ, çorbanın hem kıvamını hem de lezzetini arttırabilmek için tencereye eklenerek servise hazır hale getirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder