indirdik


6 Şubat 2013 Çarşamba

EVDE KOLAY TANTUNİ - TANTUNİ TARİFİ - DÜRÜM - MERSİN TANTUNİ

TANTUNİ TARİFİ - LAVAŞ - EVDE PRATİK TANTUNİ - KOLAY TANTUNİ - MERSİN TANTUNİ
 
Bugün sizlere Mersin mutfağının ünlü atıştırmalığı TANTUNİ TARİFİ verelim dedik.  Ne kadar tok olunursa olunsun, incecik ve sıcacık bir lavaş ekmeğine dürülen lezzetli ete, kim "istemem" diyebilir?  En azından ben diyemem... Buyurun bakalım, tantuni tarifi ve "Mersin İşi " işin incelikleri...

Malzemeler

500gr. Dana butu - Tosun Kullanılmalıdır (1,5 - 2 Yaşında Erkek Dana )
2 Çorba Kaşığı su (etin tavada haşlanması esnasında kullanılmak üzere)
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı (aslen pamuk yağı da kullanılır)
1 çorba kaşığı toz biber
Tuz

Lavaşın içine Koymak Üzere

Lavaş Ekmeği
ince ince doğranmış soğan
ince ince doğranmış domates
ince kıyılmış maydanoz

Tantuni Tarifi

Etler kuşbaşı ebatının yaklaşık 4'te 1 i boyutunda ince şeritler halinde kıyılır ve derin bir tencerede yarısına kadar su ile haşlanır.  Yaklaşık 10 - 15 dakikalık haşlama işleminden sonra süzülür. 

Süzülen etler,  kızgın tava veya saca konulur. 1 dakika kadar kavurulduktan sonra, üzerine sıvıyağ eklenir ve bir süre daha tavada  kavurmaya devam edilir.   Ardından ılık su eklenir.  Buradaki su, etin kavurulmadan önce bir miktar daha haşlanıp, dolayısıyla yumuşamasını sağlayacaktır.   Etler suyu çekene kadar beklenir. Tekrar kavrulmaya başlayınca bir miktar daha sıvıyağ eklenir.  Sürekli karıştırılarak kavurma işlemine devam edilir. Kırmızı biber ve tuz eklenerek tatlandırılır. 

Lavaş ekmeği etlerin üzerine buharda ısınması için bırakılır ve ardından etlerin üzerine bastırılarak yağlanması sağlanır.  Ardından sehpaya açılan lavaşın içine önce domates, sonra et ve ardından soğan ve maydanoz eklenir.  Dürüm şeklinde sarılıp, servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder