KAVALA KURABİYESİ TARİFİ - NASIL YAPILIR - YAPILIŞI
Kavala kurabiyesi - ya da bazen Edirne kurabiyesi de denir - un kurabiyesine benzeyen lezzetli bir kurabiye çeşidi. Burada farklı olarak kavrulmuş un ve badem ile yapılıyor. Kavala' yı merak edenler için de söyleyelim, Kavala; komşumuz Yunanistan' da deniz kıyısında bir kent.
Yunanistan dedin mi bizim Yamak inceden bir iç geçirme ile başlar kaytan bıyıklarını burmaya... Efendim, geçmiş senelerde kaçak olarak gitmiş Yunanistan'a, orada enselenip kapı dışarı edilmeden evvel de; inceden bir ahu dilbere gönül koymuş...
Ne zaman komşu ile ilgili bir tarif versek başlar vahlanmaya... Neyse efendim buyurun kavala kurabiyesi tarifini...
Malzemeler:
1 su bardağı un
yarım su bardağı file badem
3 çorba kaşığı tereyağ
yarım çay bardağı pudra şekeri
1 yumurtanın akı
2 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
üzerini süslemek için pudra şekeri
Yapılışı:
Bir tavada unu ve bademleri sürekli karıştırarak kavurun.
Unun rengi hafif kırılınca altını kapatıp soğumaya bırakın.
Karışım soğuyunca bir yoğurma kabına alın, pudra şekeri, vanilya, kabartma tozu, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve yumurta akını ekleyip yoğurun.
Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Eğer hamur cıvık kalırsa, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar un ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Hamur kıvama gelince 5 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenmiş hamurdan elinizle küçük toplar alıp yarım ay şekli verin.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
Kurabiyeler soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.
Püf noktası:
File badem bulamazsanız, kavrulmamış taze bademleri sıcak suda bir süre bekletip kabuklarını kolayca soyabilirsiniz. Sonra da keskin bir bıçakla ince ince kıyabilirsiniz ya da küçük bir rende yardımı ile rendeleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder