indirdik


26 Eylül 2012 Çarşamba

HAMSİ PİLAVI TARİFİ - HAMSİLİ PİLAV - FIRINDA HAMSİ PİLAVI

HAMSİLİ PİLAV - HAMSİ PİLAVI NASIL YAPILIR - KOLAY HAMSİ PİLAV TARİFİ

Malzemeler
1 kg hamsi
2 çorba kaşığı kuşüzümü
3 soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı)
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç (yarım saat önceden ılık suda bekletilmiş)
3,5 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber

Yapılışı
Önce hamsilerin kılçık, kafa ve kuyrukları ayıklanıp iyice yıkanıp, 5 dakika kadar soğuk ve tuzlu suda bekletilip süzülür.  Kuşüzümünün sapı ve çöpü temizlenerek ılık suda şişmeleri için 3-5 dakika kadar bekletilir.


Yayvan bir kapta ince ince kesilen soğanlar ve fıstıklar kavrulur. Hafif altın sarısı bir renk elde edince, yıkanıp süzülmüş pirinç ilave edilir. 5 dakika kadar kavurulan pirinçlere, yaklaşık 3 - 3,5 su bardağı ılık su ilave edilir. Islatılan kuşüzümü ile birlikte tuz ve karabiber eklenir. Karışım nazikçe irice bir kaşık ile alt üst edilir. Önce harlı yüksek ateşte su kaynayana kadar, kaynadıktan sonra da kısık ateşte pilav suyunu çekmeye yakın ocaktan alınır.  Orta boy bir tepsinin içi yumuşak margarin veya tereyağ ile yağlanır (yapışmasın diye). Tepsinin tabanına ve kenarlarına, açılmış hamsiler sırt tarafı tepsiye değecek biçimde itina ile dizilir. Üzerine pilav eklenip, üstü düzlenir. Tepsinin kenarından sarkan hamsiler, pilavın üstünü örtecek şekilde kapatılır. Orta kısımlarına doğru açıkta kalan pilavın üstüne de, önceden ayırdığımız hamsiler sırt tarafı yukarı gelecek biçimde yerleştirilir. Üzerlerine yaklaşık yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.

Önceden 220 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika kadar pişirilir. Daha sonra başka bir geniş tepsiye, ters çevirilerek servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder