Bugün sizlere özel günlerde ikram edilen Zerde tatlısının
yapılışını anlatmak istiyorum. Aslında safran
kullanılarak yapılır ama safran oldukça pahalı bir baharat olduğundan onun
yerine hint safranı olarak bilinen zerdeçalı kullanıyoruz.
Tabii, zerdeçal
deyip geçmeyin. Zencefil ailesinden olan
lifli bir bitkinin kökünden elde ediliyor.
Aynı zamanda köri sosu ve hardal yapımında da kullanılabiliyor. Parlak sarı rengi ile kumaş boyamada ve
kınada renklendirici olarak da kullanılıyor.
Gelelim zerdeçalın faydalarına…. Zerdeçal neye iyi gelir derseniz eğer; Zerdeçal’ ın safra yollarını açıcı, kolesterol
düşürücü, iltihap önleyici olduğu söyleniyor.
Hazım rahatsızlıklarına, şişkinliğe, mide – bağırsak – karaciğer hastalıklarına
karşı da iyi geldiği söylenenler arasında.
Yarım su bardağı
pirinç
5 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 çorba kaşığı nişasta
5 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 çorba kaşığı nişasta
Üzerini süslemek için;
dolmalık fıstık
kuş üzümü
dolmalık fıstık
kuş üzümü
Çekilmiş antep fıstığı
Zerde Tatlısı nasıl
yapılır – Zerde Tatlısı yapılışı:
Önce zerdeçalı bir
çay bardağı sıcak suda eritin.
Pirinçleri yıkayın,
süzün ve bir tencerede üzerini aşacak kadar su koyun.
Pirinçleri
yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Nişastayı bir küçük
su bardağı kadar suda çözün. Kıvamı
ayranımsı olmalı.
Pirinçler yumuşayıp
suyu çektiğinde üzerine zerdeçallı suyu, nişastalı suyu ve beş bardak suyu
ekleyip karıştırın.
Karıştırara
karıştıra kıvamı koyulaşıncaya kadar orta ateşte pişirin.
Koyulaşınca
tencereyi ateşten alın, kaselere bölüştürün ve soğumaya bırakın.
Dolmalık fıstıkları
hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
Zerdelerin üzerini
fıstıklar ve üzümle süsleyip servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder