PEŞMELBA TARİFİ - ŞEFTALİ TATLISI TARİFİ - PEŞMELBA ŞEFTALİ TATLISI NASIL YAPILIR
Çeşit çeşit meyvaların pazar tezgahlarını
renklendirdiği şu sıcak günlerde, mevsim meyvalarından olan şeftali ve karadut ile yapılan
güzel ve meşhur bir şeftali tatlısı tarifi veriyorum.
Hem hafiftir, hem sertinleticidir, hem de çok lezzetlidir. Aşağıda vereceğim tarif dört kişiliktir.
Peki, Peşmelba ne demektir? Fransa’ nın meşhur aşçılarından Auguste
Escoffier (“aşçıların kralı ve kralların aşçısı" olarak tanınıyordu),
Avusturyalı opera şarkıcısı Nellie Melba’ nın onuruna şeftalili – dondurmalı bir
tatlı yaptı ve adına Peche Melba (peşmelba) dedi. Peşmelba’ nın kelime anlamı da “Melba
Şeftalisi” demektir.
Peşmelba
yapmak için gerekli malzemeler:
4 orta boy şeftali
4 çorba kaşığı toz şeker
2 su bardağı su
1 çorba kasesi karadut
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1 kahve fincanı çekilmiş badem
1 paket sade vanilyalı dondurma
4 çorba kaşığı krem şanti ya da krema
Peşmelba nasıl
yapılır – Peşmelba yapılışı:
Şeftalilerin kabuklarını soyun, ikiye kesip çekirdeklerini
ayırın.
Şeftalileri iri iri kuşbaşı kesin. (aslında şeftalileri ikiye bölüp kullanıyorlar
ama daha küçük kesilmiş şeftaliyi yemek daha kolay, o yüzden biz kuşbaşı kestik.)
2 bardak suda toz şekeri eritin, şeftalileri ekleyin ve
hafif ateşte şeftaliler diri kalacak şekilde pişirin.
Piştikten sonra soğumaya bırakın.
Dutların saplarını koparın, bir kaseye koyun. Üzerine pudra şekeri ekleyin ve çatalla eze eze
püre haline getirin.
Bir tavada bademleri hiç yağ eklemeden hafifçe kavurun.
Dondurma kaselerini buzlukta 10-15 dakika bekletin, iyice
soğusunlar.
Şeftalileri, karadutlu karışımı ve bademleri dört eşit parçaya bölün.
Sonra dondurma kaselerine dilediğiniz kadar vanilyalı
dondurma, üzerine şeftali ve karadut püresi, badem ve 1 kaşık krem şanti
ya da krema ekleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder