RUS
MUTFAĞI – BÖF STROGONOF TARİFİ – BEEF STROGANOFF - KREMALI MANTARLI BİFTEK NASIL YAPILIR ?
Telaffuzu biraz çene
yoran bu yemek Rus mutfağının sevilen örneklerinden biri. Sote edilmiş biftek parçalarının ekşi krema
ile hazırlanıp servis edildiği stroganoff, 19 yüzyıl Rusya’ sında ortaya çıkmış
ve günümüzde dünya çapında meşhur olmuş bir yemek. Değişik versiyonları da yapılmakta.
İsmine gelince, bu
adı nüfuzlu bir aile olan Stroganov’ lardan aldığı söyleniyor.
Yamak’ a gelince, bu
tarifi Neşeli Şef’ in defterinden yürüttüğü söyleniyor…
Böf Strogonof – Beef Stroganoff - Kremalı Mantarlı Dana Biftek için gerekli malzemeler:
2-3 parça dana
biftek
2 orta boy kuru
soğan
4 çorba kaşığı sıvı
yağ
İsteğe bağlı: 8-10
adet kültür mantarı (ince dilimlenmiş)
İsteğe bağlı: yarım
kahve fincanı rende kaşar
2 çorba kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı taze
çekilmiş karabiber
1 tatlı kaşığı
kıyılmış maydanoz
3/4 çay fincanı krema
1 çay kaşığı limon suyu
Yarım çay fincanı
sıcak su
Böf Strogonof – Beef Stroganoff yapılışı:
Önce bifteklerin
altına üstüne tuz-karabiber serpin ve üzerine vurarak biraz inceltin.
Sonra inceltilmiş
biftekleri serçe parmağı kalınlığında şeritler halinde kesin. Tabii Neşeli Şef’ im kendi dolma
parmaklarına göre yazmış. Siz 1-1,5 cm kalınlığında kesseniz olur.
Şimdi, soğanları
kabuklarını soyup piyaz kesin.
Bir wok tavada
sıvıyağı ısıtıp; soğanları ve et şeritlerini beraber çevirin.
7-8 dakika sonra
etler ve soğanlar bıraktıkları suyu hafif çektiklerinde tuz, karabiber ve
maydanozu ekleyin. Mantar koymak
istiyorsanız onu da şimdi ekleyin.
Soğanlar karamelize
oluncaya ve mantarlar da bıraktıkları suyu çekinceye kadar sotelemeye devam
edin.
Malzemeler suyunu
çekince unu ekleyin ve etlerin her yanı una bulanıncaya kadar karıştırın, 2-3
dakika kadar bu vaziyette karıştırarak pişirin.
Şimdi tavanın altını
orta ateşe getirin ve yarım çay fincanı sıcak suyu ekleyin, karıştırın.
Su kaynamaya
başlayınca, tavanın altını iyice kısın ve 2-3 dakika daha pişirin.
Kremaya limon suyunu ekleyip iyice çırpın ve tavaya ekleyin.
Sürekli karıştırarak 6-7 dakika daha kısık ateşte pişirin. Eğer dibi tutar gibi oluyorsa bir miktar daha
sıcak su ekleyebilirsiniz.
Son olarak, peynir
koymak istiyorsanız üzerine serpiştirin ve tavanın kapağını kapatıp kısık
ateşte 2-3 dakika daha pişirin.
“Yamak efendi, pişir
pişir nereye kadar?” diyorsanız eğer, pişir pişir buraya kadar.
Artık servis
edebilirsiniz. Yanında patates püresi ile
çok güzel gider.
Ben demiyorum, Neşeli Şef’im diyor. Öyle yaptı, çok da güzel oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder