indirdik


15 Nisan 2012 Pazar

ET MARİNASYONU - TERBİYE İŞLEMLERİ

ET MARİNASYONU VEYA ET TERBİYE İŞLEMLERİ

5 haftadır, Pazar günleri vermiş olduğumuz "teknik bilgiler" köşemize bu Pazar'da Marinasyon, bir başka deyişle Terbiyeleme işlemleri ile ilgili detayları paylaşarak devam ediyoruz.

Marinasyon Terbiyleme işlemi Neden Uygulanmalıdır?

Marinason ya da bir başka deyişle terbiyeleme işlemleri hangi tür olursa olsun, sert olduğunu düşündüğümüz etlerin; sinirlerinin çürütülerek yumuşatılması, kullanılan baharatlar ile çeşnilendirilmesi ve lezzetine zenginlik ve yoğunluk kazandırılması amacı ile uygulanmalıdır.

Böylelikle kullanılan etlerin sinirleri, asidik malzemeler kullanılarak çürütülür ve dolayısıyla yumuşatılır. Eklenen baharatlar sayesinde ise aroma kazanarak lezzetleri zenginleştirilmiş olur.

Marinasyon yada terbiye işlemleri esnasında kullanılması gereken bir başka önemli malzeme de, zeytinyağı dır. Zeytinyağı, etin hava ile temasını keserek oksijen almasını engeller. Böylelikle et bozulmadan dinlendirilmiş olur.

Marinasyon işleminin uygulama süresi alınan etin sertlik derecesine göre; minimum 8 saat, maximum ise 24 saat arasında olmalıdır.

Etlerin yumuşatılmasında kullanılabilecek başlıca malzemeler

süt
krema
yoğurt
şarap
soğan suyu

Lezzet zenginliği açısından baharat olarak, damak zevkinize uygun kullanılabilecek malzemeler

Kekik
Karabiber
Pul biber
Biberiye
Ada Çayı
Kimyon


Bu teknik ayrıntılardan sonra, haftaya Pazar günü ilk pratik uygulama örneğimizle karşınızda olacağız.

Mutlu Pazarlar...
Neşeli Şef

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder