indirdik


13 Mart 2012 Salı

MUZ KIZARTMASI - MUZ FLAMBE TARİFİ


Muz kızartması – BEYEN (Karayip Usulü)
(Muz flambe – Banana Flambe olarak da bilinir)

Şef’imle giydik kazakları hırkaları karşılıklı oturuyoruz.  Bu hava ne zaman ısınacak yahu? Muzlu dondurma gibi olduk.  Bu soğuk havada sizlere hem tatlı hem de sıcak bir tarif verelim istedik.  Aslında  bu tatlı Çin mutfağı lezzetlerinden biri olarak anılır ama aynı zamanda bir Karayip tatlısıdır. Karayip tatlısı derken tabii ki Korsan Jack Sparrow’ dan bahsetmiyorum.   
Ayrıca da kendisini çok kıskanıyorum.  Ne buluyorlar bu adamda bilmiyorum. Bütün kadınlar etrafında pervane.  Bahtsız Yamak’ a tek pervane olanlar ise Neşeli Şef’ imin 46 numara saboları.  Kara bahtım, karamel talihim….. 

Nerede kalmıştık? Hah; yo ho hooo ve bir şişe rom. Çok basit malzemeler ile ve çok kısa sürede yapılsa da oldukça gösterişli ve lezzetli bir tatlı. Hemen başlayalım mı?

Önce malzemelerimiz:

2 iri ham muz (yeşilimsi kabuklu)
1 çay kaşığı tereyğı
Yarım çay fincanı bal ya da pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
Çeyrek çay fincanı rom
Çeyrek çay fincanı limon suyu

Önce muzları dörde bölelim ve yapışmaz bir tavada (uzun saplı ve kenarları yüksekçe bir tava tercih edelim) tereyağı ile her yanı tatlı bir kahverengi oluncaya kadar kızartalım. 
Sonra üzerine şekeri (ya da balı) döküp hafifçe karıştıralım.

Şimdii, burada biraz dikkatli olmamız lazım.  Önce tavayı ateşten uzak bir yere alalım ve ondan sonra üzerine romu dökelim ve tavayı hafif hafif sallayarak ateşin üzerine yaklaştıralım.  Rom’ da alkol olduğu için alev alacaktır. Alevler sönene kadar tavayı ileri geri hafif hafif sallayalım (ocağın tam üzerine oturtmadan biraz yukarıda tutarak yapalım.  Yakında yanabilecek şeyler olmamasına da dikkat edelim).  Bu işleme “flambe” deniyor. 

Alevler söndüğünde üzerine limon suyu ve tarçın serpip servis edebiliriz.  (yanına dondurma ve çikolata sos da ekleyebiliriz)

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder