Muz kızartması – BEYEN (Karayip Usulü)
(Muz flambe – Banana Flambe olarak da bilinir)
Şef’imle giydik kazakları hırkaları karşılıklı
oturuyoruz. Bu hava ne zaman ısınacak
yahu? Muzlu dondurma gibi olduk. Bu
soğuk havada sizlere hem tatlı hem de sıcak bir tarif verelim istedik. Aslında
bu tatlı Çin mutfağı lezzetlerinden biri olarak anılır ama aynı zamanda
bir Karayip tatlısıdır. Karayip tatlısı derken tabii ki Korsan Jack Sparrow’ dan bahsetmiyorum.
Ayrıca da kendisini
çok kıskanıyorum. Ne buluyorlar bu adamda bilmiyorum. Bütün kadınlar
etrafında pervane. Bahtsız Yamak’ a tek
pervane olanlar ise Neşeli Şef’ imin 46 numara saboları. Kara bahtım, karamel talihim…..
Nerede kalmıştık? Hah; yo ho hooo ve bir şişe rom. Çok basit malzemeler ile ve çok kısa
sürede yapılsa da oldukça gösterişli ve lezzetli bir tatlı. Hemen başlayalım
mı?
Önce malzemelerimiz:
2 iri ham muz (yeşilimsi kabuklu)
1 çay kaşığı tereyğı
Yarım çay fincanı bal ya da pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
Çeyrek çay fincanı rom
Çeyrek çay fincanı limon suyu
Önce muzları dörde bölelim ve yapışmaz bir tavada (uzun
saplı ve kenarları yüksekçe bir tava tercih edelim) tereyağı ile her yanı tatlı
bir kahverengi oluncaya kadar kızartalım.
Sonra üzerine şekeri (ya da balı) döküp hafifçe
karıştıralım.
Şimdii, burada biraz dikkatli olmamız lazım. Önce tavayı ateşten uzak bir yere alalım ve
ondan sonra üzerine romu dökelim ve tavayı hafif hafif sallayarak ateşin
üzerine yaklaştıralım. Rom’ da alkol
olduğu için alev alacaktır. Alevler sönene kadar tavayı ileri geri hafif hafif sallayalım
(ocağın tam üzerine oturtmadan biraz yukarıda tutarak yapalım. Yakında yanabilecek şeyler olmamasına da
dikkat edelim). Bu işleme “flambe”
deniyor.
Alevler söndüğünde üzerine limon suyu ve tarçın serpip servis edebiliriz. (yanına dondurma ve çikolata sos da ekleyebiliriz)
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder