Dün akşam Şef’ im anahtarını almayı unutmuş, eve de geç
gelince kapıda kalmış. Ben de biraz derin
uyuduğumdan kapının çaldığını duymamışım.
Neyse efendim, bizimki o hışımla yattığım odanın camını taşlamaya
başlamış. Hahayt! Ne taşı!
Top patlasa uyanmam ben. Ancak
burnuma güzel bir yemek kokusu gelirse o başka.
Bizimki camı taşlarken sokaktan mahallenin deli köpeği çamur geçmez
mi! (Çamur ismini gelene geçene bulaşık
olduğu için mahalleli taktı). Saat
gecenin 2’ si, hava karanlık, biri sağı solu taşlıyor, çamur niye dursun, bizimkinin
paçasına yapışmış. Şef önde çamur arkada
bir koşuşturmacadır başlamış. O kadar gürültü olunca alt komşu Neriman
teyze (Nero) uyanmış, camdan bakınca ne görsün, toz dumana karışmış. Nero hemen almış bir kova suyu, başlarından aşağı
boca etmiş. Suyu yiyen çamur arazi
olmuş, Nero’ da sabah ben uyanana kadar buğulama hamsi kadar ıslak Şef’imi misafir etmiş. Madem kütük gibi uyuyordum bunları nasıl mı biliyorum? Berduş Hüseyin gülmekten
yerlere yata yata seyretmiş olanları da sabah eczanede bana her şeyi anlattı. Eh, sabah uyanıp da zır zır çalan kapıyı
açınca , karşımda gayet neşe (!) ile duran Şef’ im bana sabah kahvaltısı olarak
46 numara sabo ikram etti, hem de iki tane! Sağolsun biraz
ağır geldi, eczanede sargı yaptılar.
Hüseyin de bana eşlik etti.
Beni paketlemeleri bitince Şef’ imin yanına döndüm ve geceki
maceralarını dinledim. Arkadaşları ile
aralarında Hint yemekleri gecesi yapmışlar, körili, safranlı, pirinçli tarifler havada uçuşmuş.
Bizimki de değişik bir çorba ile katılmış. Mulla-ga-tani diye bir lezzet. Gördüğünüz gibi yere düşen karpuz misali
çatlayan koca kafama rağmen sizler için çalıştım ve hemen tarifini Şef' imden kaptım.
Mulla-ga-tani; aslında “biberli su” demekmiş, oldukça baharatlı ve biberli bir çorba...
Mulla ga tani çorbası için gerekli (mullagatawny) malzemeler:
Mulla ga tani çorbası için gerekli (mullagatawny) malzemeler:
2 çorba kaşığı
tereyağ
2 tatlı kaşığı çekilmiş karabiber
1,5 çay kaşığı kimyon
1,5 çay kaşığı hardal tohumu
1 orta boy kuru soğan
2 adet bütün kırmızı kuru acıbiber (kısa boyuna aldandığınız minik ama insanın ağzından alev çıkaran o biberlerden)
1 tatlı kaşığı köri
1 çay kaşığı zerdaçal
2-3 diş sarımsak
1 su bardağı domates suyu
2 limonun suyu
yarım su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı Tuz
2 tatlı kaşığı çekilmiş karabiber
1,5 çay kaşığı kimyon
1,5 çay kaşığı hardal tohumu
1 orta boy kuru soğan
2 adet bütün kırmızı kuru acıbiber (kısa boyuna aldandığınız minik ama insanın ağzından alev çıkaran o biberlerden)
1 tatlı kaşığı köri
1 çay kaşığı zerdaçal
2-3 diş sarımsak
1 su bardağı domates suyu
2 limonun suyu
yarım su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı Tuz
Mulla ga tani nasıl yapılır
Önce soğanı soyup
rendeleyelim. Sarımsakları da ince ince
kıyalım.
Çorba tenceresinde tereyağını
eritip hafifçe kızdıralım ve soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım.
Sonra, sarımsak –
karabiber – kimyon – hardal tohumu – köri – zerdeçalı ilave edelim, acı kırmızı
biberleri de koyup hafifçe kavuralım.
Tencereyi kısık ateşe
alalım, domates suyunu, suyu, limon suyunu ve tuzu ilave edip, 10 dakika kadar
kaynatalım.
Kaynama süresi bitince
çorbayı kaselere doldurup kişniş ile süsleyelim, (üzerine bir parça maydanoz da koyabiliriz)
Yamak’ a teşekkür
edelim, yanaklarından öpelim, afiyetle içelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder