Dünkü mulla ga tani tarifinden sonra hız kesmedim ve Neşeli Şef’ imin gizli tarif defterine bir göz attım, şöyle değişik, dünya lezzetlerinden neler var acaba... Bizim Şef asabidir, eser gürler ama mutfak ve yemek kültürü konusunda okyanus gibi derin ve engindir. Yiğidi öldür hakkını yeme. Rastgele sayfaları çevirirken Endonezya mutfağından Nasi Goreng diye bir yemeğin tarifine rastladım. Şef’ im bu kadar çeşitli lezzeti nasıl bir araya getirdi bilmiyorum… Küçük küçük bilgiler de var o sayfalarda. Mesela; Nasi Goreng aslında “kızarmış pirinç” demekmiş ve Endonezya’ nın milli yemeğiymiş, daha doğrusu kahvaltısıymış ve bir önceki günden kalan akşam yemeğinin pirinçlerinden yapılırmış. Tabii biz aşağıda yeni pirinç kullanacağız ama elinizde akşamdan kalma pilav varsa onun pirinçlerini de kullanabilirsiniz. Çünkü zaten ilk işlem olarak pirinçleri haşlayacağız.
Nasi Goreng için gerekli Malzemeler
2 su bardağı Basmati pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
2 parça tavuk bonfile
2-3 adet yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet acı kırmızı biber
6 çorba kasığı sıvı yağ
5 çorba kaşığı soya sosu,
beyaz tane biber,
3 yumurta
4 çorba kaşığı ince kıyılmış yeşil soğan (ya da pırasa)
1 tatlı kaşığı tuz
2 parça tavuk bonfile
2-3 adet yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet acı kırmızı biber
6 çorba kasığı sıvı yağ
5 çorba kaşığı soya sosu,
beyaz tane biber,
3 yumurta
4 çorba kaşığı ince kıyılmış yeşil soğan (ya da pırasa)
Nasi Goreng nasıl yapılır
Önce pirinci tuzlu suda 20-25 dakika
kadar haşlayın ve soğuk sudan geçirin.
Tavukları yıkayın ve lokum boyunda parçalar halinde kesin.
Soğanları sarımsakları soyup irice
kesin, biberin de çekirdeklerini çıkarıp hepsini blenderdan geçirin.
Bu karışıma 3 çorba kaşığı sıvıyağ
ekleyin ve bir tavada ısıtın. Derince
bir wok tava kullanabilirsiniz.
Isınınca pirinci ekleyip 10 dakika
kavurun.
Başka bir tavada 3 çorba kaşığı sıvıyağ
ile lokum boyunda kesilmiş tavuk etlerini kavurun, soya sosunu tuz ve beyaz
biberi ekleyin ve orta ateşte pişirin.
Tavuklar pişince kavrulmuş pirinçli
karışımı ilave edin.
Başka bir kapta yumurtaları çırpıp
tavuklu pirincin üstüne dökün ve karıştırın.
Koyulaştıktan sonra üzerine kıyılmış yeşil
soğanı (ya da pırsayı) serpiştirin.
Sabah kahvatlısı yerine normal öğün
olarak yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun….
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder