DİKKAT! TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN SEBZELERDE ZEHİR UYARISI!!!
Greenpeace Avrupa’da satılan 70 in üzerinde sebze-meyveyi test etti. Türkiye'de üretilen biber, armut ve üzüm en tehlikeli ürünler çıktı.
Türkiye'den ithal edilen bazı sebze ve meyveler çeşitli kez “ Sağlığa zararlı kalıntı” sebebi ile sekteye uğramıştı.
Vatan'ın haberine göre çevre örgütü Greenpeace, yaptığı araştırmada en tehlikeli ürünler listesinde ilk 3 sıraya yine Türkiye'de yetişen tarım ürünlerini koydu.
Bugüne kadar başta Rusya olmak üzere Almanya, Hollanda ve Ukrayna gibi ülkelerden “Yolladığınız tarım ürünlerinde insan sağlığına zararlı kalıntı madde var” uyarısı alan ve belirli aralıklarla ihracat operasyonları engellenen Türkiye, bu kez de Greenpeace’in raporu ile sarsıldı!. Greenpeace’in marketlerde satılan sebze ve meyveleri inceleyen araştırmasından hiç istemeyeceğimiz sonuçlar çıktı. En tehlikeli ürünler listesinde ilk üç sırayı ülkemizde yetişen biber, armut ve üzüm aldı. Greenpeace bu ürünlerin tüketilmemesini şiddetle tavsiye ediyor.
Örgütün Almanya’da yayınladığı “Kimyasal maddesiz yemek” başlıklı raporunda, Türkiye’de üretilen sebze meyvelerin kesinlikle tüketilmemesi için uyarılarla dolu.
Organik ürün alın
En fazla kimyasal maddenin kullanıldığı ürünler listesinin başında ise ortalama 24 kimyasal maddenin tespit edildiği Türkiye’de üretilmiş biber yer alıyor. İkinci sırada 10 kimyasal madde ile yine Türkiye’de yetiştirilen armut var. Üçüncü ise ortalama 9 kimyasal maddeyle Türk üzümü.
Ayrıca Türkiye’de üretilen greyfurt ve kabakta da ‘tehlikeliler’ listesinde bulunuyor. İnceleme sonucuna göre, bu ürünlerdeki pestisit miktarı sıklıkla AB tarafından belirlenen kimyasal madde sınırının üzerinde.
Greenpeace uzmanı kimyager Santen, “Yemeğinde kimyasal madde olmasını istemeyenlerin, organik ürün almalarını veya hangi ülkeden ithal edildiklerine bakmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Özellikle hamile, yaşlı ve çocukların bu maddelerden korunması gerektiğini belirtti.
Bakanlık: Raporu önce inceleyelim
Çevre örgütü Greenpeace’in geçenlerde Almanya’da açıklanan raporuna göre; Türkiye’de üretilen sebze meyveler konusuna dikkat çekmesi üzerine Tarım Bakanlığı konuyu takip etmeye başladı. Greenpeace’in bu raporu hangi krtiterler doğrultusunda yaptığı, meyve ve sebze örneklerinin nasıl ve nerelerden alındığı ve teknik incelemenin hangi şartlarda yapıldığı gibi detayların incelenmesinin ardından Bakanlıktan resmi bir açıklama yapacağı öğrenildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder