indirdik


28 Şubat 2012 Salı

EV YAPIMI TORTELLİNİ

  Ev Yapımı Tortellini, Mantı veya Piruhi

Bu yamağa bir daha izin verirsem iki olsun.  Bir gitti pir gitti, hala ortalıkta yok.   Günün tarifini vermek de yine bana düştü... 

Kaç zamandır sizlere tortellini tarifimi vermek istiyordum ama bir türlü fırsat olmadı.  Aslında bir İtalyan yemeği ama artık dünyanın pek çok yerinde ve çok çeşitli olarak yapılıyor.  Bizde de mantı ya da  piruhi (bir çeşit hamur yemeği demek) diye biliniyor. 

Tortellini yemeğinin nasıl çıktığına dair birkaç hikaye var. Nasılsa şimdi vaktim var, birini size anlatayım;

Ortaçağ İtalya' sında anlatılan bir efsaneye göre, Venüs ve Jüpiter (diğer adı ile Zeus) Bolonya' nın eteklerindeki bir hana gelmişler, Modena ve Bolonya arasındaki bir savaştan yorgun düşmüşler.  Yemişler, içmişler ve odalarına çıkmışlar. 

Bu ikiliden çok etkilenen hancı onları gizlice takip etmiş ve odanın anahtar deliğinden ikisini gözetlemiş.  Ama tek görebildiği Venüs' ün göbeğiymiş. 

Gördüğü sahne ile çarpılan hancı hemen mutfağa koşmuş ve o görüntünün aynısını hamurdan yapmış, bu yemeğe de tortellini denmiş...

Hamuru İçin
2 Su Bardağı Un
2 Yumurta
Tuz

Bu malzemeler yoğurulur. Kulak memesinden daha sertçe, pürüzsüz, çocukların oynadığı "Oyun Hamuru" gibi bir kıvam elde edildiğinde hamur, dinlendirilmeye hazır demektir.  15-20 dk. buzdolabında dinlendirilen hamurdan mandalina boyutlarında bezeler koparılır. Merdane yardımı ile ve arada unlama yapılarak, sıkıca bastırılıp kağıt inceliğinde bir hamur elde edilmelidir.
İyice ince açılan hamurun alt ve üst kısımlarına, fırça yardımı ile yumurtanın beyazı sürülür. Bu işlem hamurun yapışmasını kolaylaştıracaktır. İnce hamurun üstüne bir kahve fincanı ile bastırılıp yuvarlak şekiller çıkması sağlanır. Bu işlem tüm malzemeye uygulandıktan sonra içleri aşağıda anlatılan iç malzemesi ile doldurulur.

İç Malzeme
Bunun için çok çeşitli sebzeler veya kıyma kullanılabilir.
Aşağıdaki iç benim kullanıp sevdiğim malzemerden oluşuyor. Tavsiye ederim....
2-3 Adet Pırasa
100 gr kadar lor peyniri
yarım demet dere otu
karabiber
tuz

Bu malzemeler yukarıdaki sıra ile tavada 5-6 dk sotelenir.

İster yukarıda verdiğim tarife uygun iç malzeme ile, istenirse başka malzemeler kullanılarak doldurulup yarım daireler şeklinde kapatılır. Son olarak da bu yarım dairelerin iki uç kenarı yumurta beyazı yardımı ile, arka tarafta birleştirilerek şekil tamamlanır. Elde edeceğimiz şekil adeta bir şapka gibi olamalıdır. Zaten tortellini ismi de bu şapkadan gelmektedir.  15-20 dk. dolapta bekletilen tortelliniler, tuzlu kaynar suya atılıp yaklaşık 6-7 dk haşlanırlar.

Sosu İçin
3 diş sarımsak
2 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı fesleğen
1 kahve finacanı sıcak su

Bunların hepsi yukarıdaki sıra ile bir tavada sotelenir. Haşlanıp süzülen tortelliniler bu sosun içinde 2 dk kadar çevrilip, eski kaşar rendesi ile servis edilir.

Afiyet Olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder