indirdik


29 Şubat 2012 Çarşamba

GÜVEÇTE İSPİR KURUFASÜLYE

İspir Kurufasülye

Koca kafalı Yamak sonunda döndü.  Hemen sorgu suale başladım, iki gündür nerelerdeymiş öğrendim.  Meğer bu yumurta, gezeceğim diye yola çıkıp taaa İspir' e rafting yapmaya gitmiş, dönerken de yanında oranın meşhur kurufasulyesinden getirmiş.  Eh, artık bir İspir Kurufasulye tarifi vermek şart oldu.  Yamak efendi yol yorgunu olduğu için, bu tarifi de ben yazıyorum.  Bu arada İspir neresidir merak edenler için biraz da bilgi vereyim:

İspir ilçesi Erzurum iline bağlıdır. Çoruh Nehri kenarında kurulan İspir, Karadeniz Bölgesi' nde yer alıyor ve Raftinge uygun olan Çoruh Nehri de bu ilçeden geçiyor.  Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolunun geçis noktasında bulunan İspir meyve ve sebze bakımından da zengin, ve,  Dut ve Dut ürünleri (Pestil, Pekmez, Kuru Dut, köme vs.) en önemli geçim kaynaklarından. Tabii ki Patentli İspir Fasülyesi bu bölgede yetiştiriliyor.

Şimdi tarifimiz gelsin:

Malzemeler
250 gr İspir Fasülye
1 Çorba Kaşığı (mümkünse Köy) Tereyağı
1 Orta Boy Soğan
1 Orta Boy Domates
100 gr sinirleri alınmış, kuşbaşı dana tranç

Kuru Fasülyeler 1 gün boyunca tuzlu suda bekletilir sonrasında 1 taşım kaynatılıp, suyu dökülür. Böylelikle hem fasülyeler daha kolay pişer hem de, üzerindeki zardan dolayı rahatsızlık vermez.

Büyük bir güveç kabında tereyağ eritilir, soğanlar küçük küçük doğranıp -burada soğanların boyutu çok öenmlidir, ne kadar küçük doğranabilirse o kadar yemeğe lezzer katar- kısık ateşte kavrulur. Etler eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Domatesler eklenir ve karıştırılır. En so olarak da salça eklenir.

İçine haşlamış olduğumuz İspir Fasülyeleri ilave edilerek üstünü biraz geçecek miktarda sıcak su eklenir. Hafif kaynadıktan sonra güveçin ağzı kapatılarak 180 C fırında yaklaşık 1,5 - 2 saat pişirilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder