indirdik


4 Aralık 2013 Çarşamba

PERDE PİLAVI - SİİRT TAVUKLU PERDE PİLAVI - GELENEKSEL PİLAV

GELENEKSEL PERDE PİLAVI - PİLAVIN EN GÜZEL HALİ  "TAVUK SUYUNA PERDE PİLAVI"

Bugün sizlere Siirt'in geleneksel misafir lezzetlerinden birini vermek istiyoruz.  Perde pilavı pilavların en güzelidir belki de... Nefis tavuk suyu, badem, çıtır çıtır bir hamur, tarçın.... v.s.

Malzemeler
3 Su Bardağı Pirinç
1 Tavuk Göğsü (Kuşbaşı Kesilmiş)
1 Su Bardağı Taze Badem (sıcak suda bekletilip, kabuğu soyulmuş olmalı)
2 Çorba Kaşığı Çam Fıstığı
Yarım Su Bardağı Kuş üzümü
1 Çorba Kaşığı kuru üzüm
2 Tatlı Kaşığı Tarçın
1 Tutam dereotu
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
Sıvıyağ
Tuz, karabiber
4 Su Bardağı Tavuk suyu

Hamuru İçin:
2 Tane Yumurtanın Sarısı
2 Çorba Kaşığı Yoğurt
1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
Alabildiği kadar un
Tuz

Perde Pilavının Yapılışı

Bir tencerede tavuk göğüsü haşlanır ve suyu pilavda kullanılmak üzere ayırılır.
Pilav tenceresinde terayağı eritilir ve sıvıyağ eklenir.  Sıcak suda bekletilip, kabukları soyulmuş beyaz renkteki bademlerin yarısı ve çam fıstığı tencereye eklenip sotelenir.  Ilık limonlu suda 15 dakika bekletilen pirinçler ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Yine ılık suda bekletilmiş kuru üzüm ve kuş üzümü eklenir.  Tavuk suyu tencereye boşaltılır.  Tarçın, tuz ve karabiber ile çeşnilendirilip, kuşbaşı kesilen tavuk göğüsleri de eklenerek üstü kapatılır. Pilav kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirilip, üstüne ince kıyılmış dereotu eklenerek demlenmeye bırakılır.

Un, yumurta sarısı, sıvıyağ, yoğurt, tuz ve kabartma tozu el ile hamur, kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur ve merdane yardımı ile incecik bir yufka olarak açılır. (İstenirse hazır yufka da kullanılabilir.)

Borcam, uygun boyutlarda güveç kabı ya da kek kalıbının içine tereyağ el ile sürülür.  Geri kalan bademler de tereyağda kızartılıp, kabın dibine yayılır.  Üstüne incecik açılan hamur serilir - Bohça gibi pilavın üstü kapatılacağından, yufkanın kabın kenarlarından pilavı kapatacak kadar taşması gerekmektedir. Hamurun içine tenceredeki tavuklu pilav konularak kenarlardan taşmaması için güzelce yayılır.  Kenarlardan taşan yufka pilavın üstüne tamamen kapatacak şekilde örtülür.

Önceden 180-200 dereceye ısıtılan fırında üstü kızarana kadar tutulur.  Pilav piştikten sonra fırın kabından, büyük ve yayvan bir servis tabağına, ters çevirilerek alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder