indirdik


8 Ocak 2013 Salı

KOLAY KADINBUDU KÖFTE TARİFİ - FIRINDA KADINBUDU - TAVADA KADINBUDU KÖFTE

KADINBUDU KÖFTE TARİFİ - LEZZETLİ KÖFTELER - KIZARMIŞ KÖFTE - NAR GİBİ KIZARMIŞ KÖFTELER - FIRINDA KADINBUDU KÖFTE TARİFİ

Bugün sizlere köftelerin  - de hali !  " KADINBUDU KÖFTE " tarifi verelim dedik.
 
Aslında tarifimiz klasik lezzetine uygun olsun diye " Tavada kızartma " şeklinde verilmiştir.  Fakat tava yerine sizler aynı tarifi; önceden 180 C ye ısıtılmış fırında, bir fırın tepsisi üzerinde, köftelerin üstleri kızarana kadar pişirilebilirsiniz ... Fırında kadınbudu hem daha hafif, hem de daha sağlıklı olacaktır.  Ama lezzet açısından - arada bir - kaçamak yaparak klasik tarifini de denemenizi tavsiye ederim...

Malzemeler
1 Kg Orta Yağlı Kıyma
2 Orta Boy Soğan
1,5 Çay Bardağı Pirinç
2 yumurta
1 Tatlı Kaşığı Yenibahar
1,5 Tatlı Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Nane
1,5 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Yarım Su Bardağı Ayçiçek yağı
1 Su Bardağı un
2 yumurta sarısı
1 Su Bardağı galeta unu

Yapılışı
Pirinçler kaynar tuzlu su içinde yaklaşık olarak 7 - 8 dakika kadar haşlanır ve süzülür. Pirinçlerin çok fazla haşlanmaması, haşlandıktan sonra da diri kalmaları köftelerin lezzeti açısından çok önemlidir. Yemeklik olarak ince ince doğranan soğanlar önceden ısıtılmış büyükçe bir tavaya alınır. Orta ateşte 1 - 2 dakika pişirildikten sonra  kıymanın yaklaşık olarak yarısı eklenerek kavurulur.  Kimyon, yenibahar, nane, tozbiber, karabiber ve tuz eklenir.  Kıyma saldığı suyu tekrar çektiğinde, ocağın altı kapatılır.

Kıymanın çiğ olan diğer yarısı derin bir yoğurma kabına alınır, üstüne haşlanılan pirinçler eklenir. Kimyon, yenibahar, nane, tozbiber, karabiber ve tuz ile baharatlandırılır.  Ardından yumurtalar eklenir. Yumurtalar eklendikten sonra pişmiş kıyma da, karıştırma kabına eklenir ve güzelce tüm malzeme birbirine yedirilmek üzere el ile yoğurulur. Yoğurma işleminin ardından streçlenerek üstü kapalı bir şekilde buzdolabında yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirilir. 


Bu işlem pirinçlerin suyunu çekmesini ve kıymanın soğumasını sağlayacaktır. Dinlendirme işleminin ardından kıymadan yaklaşık olarak ceviz büyüklüğünde bezeler kopartılarak, avuç içi ile yassı bir şekil verilir.  Şekillendirilen köfteler; önce una, sonra yumurtaya ve en sonunda da galeta ununa batırılır. Hazırlanan köfteler, derince ve yayvan bir tavada iyice kızdırılan ayçiçek yağında, her bir yüzü altın sarısı renkte oluncaya kadar kızartılır.  Fazla yağının giderilmesi için köfteler Önce peçete serili bir tabağa çıkarılır. Ardından servis tabaklarında; dilimlenmiş domates ve yeşil biber ile servis edilebilir.  Kızartma işleminin gereğinden fazla yapılması, köftelerin hem içinin hem de dışının kuru olmasına sebep olacağından dolayı, kaçınılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder