indirdik


23 Aralık 2012 Pazar

KIŞIN TÜKETİLECEK SEBZE VE MEYVELER... HANGİ SEBZE NE ZAMAN TÜKETİLMELİ...

KIŞIN TÜKETİLMESİ GEREKEN SEBZE VE MEYVELER HANGİLERİDİR? ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINDA SAĞLIKLI VE DİNÇ KALABİLMEK İÇİN TEK YOL İLAÇLAR VE TAKVİYE GIDA MADDELERİ MİDİR??? UZAMANLARIN GÖRÜŞÜ NEDİR ???


Kış aylarında da diğer tüm mevsimlerde olduğu gibi, mevsiminde, taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmelidir.  Hazır konserve gıdalar, dodurulumuş ürünler olabildiğince sofralardan uzak tutulmalıdır.  Sağlıklı olabilmenin temel iki koşulundan biri hareket  - bir başka deyişle spor - ise diğeri de şüphesiz dengeli ve doğru beslenmektir.

Doğru beslenebilmek için en önemli şartlardan biri, mevsiminde taze sebze ve meyve tüketmektir. Sebze ve meyvenin her rengini içeren besinlerin tüketilmesi çok önemli. Kış mevsiminde özellikle sebze ve meyvelerin bol miktarda ve taze olarak, çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmesi çok sağlıklıdır. Yapraklı sebzeler çiğ ya da az su ile buharlı tencerede, zeytinyağı ile birlikte kısa süreli pişirilerek tüketilmelidir.  Brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirilirse tadı bozulabilir. Havuç, patates ve kereviz gibi sebzeler ve meyveleri vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerekir.

Uzmanlara göre; kış sebzeleri yaz boyunca güneş ışığını depolayıp köklerine kadar ilettikleri için vitamin ve mineral açısından daha zengin değerler içerdikleri gibi, vücut için hem enerji hem de sağlık kaynağı olmaktadırlar.

Kış aylarının en bilinen, sağlık kaynağı olan sebzeleri; 

Soğan, turp, kereviz, brüksel lahanası, karalahana, havuç, karnabahar, lahana, kabak, ıspanak, şalgam, brokoli ve bal kabağıdır.


Kış Aylarının bilinen meyveleri ise;


Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma, ayva, nar ve armuttur.

Önümüzdeki günlerde; bu sebze ve meyvelerin hangi hastalıklara iyi geldiklerini ve ne tür faydalı besin değerleri içerdiklerine bakacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder