indirdik


3 Ekim 2012 Çarşamba

RAKI MEZELERİ – BALIKLI KOLAY LEZZETLİ TARİFLER – EV YAPIMI LAKERDA TARİFİ – NASIL YAPILIR – YAPILIŞI



RAKI MEZELERİ BALIKLI KOLAY LEZZETLİ TARİFLER – EV YAPIMI LAKERDA TARİFİ – NASIL YAPILIR – YAPILIŞI


Bizim Şef’in bugün işi vardı, notlarını bana bırakıp evden çıktı, o yüzden de tarifi yazmak bugün başıma kaldı.   Bir bakalım ne verecekmişiz… evet, Lakerda.   

O kadar lezzetli ki şarkılara bile konu oldu.  Tarık Mengüç söylüyor: "Lakerda, yeme de yat onun yanında". 
 
Lakerdanın tarifini merak edenler için buyrun efendim, Neşeli Şef’ imden kolay lakerda yapılışı:

Malzemeler: 
2 adet irice palamut balığı
çekilmiş iri taneli deniz tuzu
3 – 4 adet defne yaprağı

Yapılışı:
Palamutları alırken temizletmediyseniz, önce palamutları karın bölgesinden, baştan kuyruğa kadar yarıp iç organlarını, pıhtılaşmış kanı çıkartın.
Başını ve kuyruğunu atıp kalan gövdeyi bolca soğuk su ile yıkayın ve tuzlu suda yaklaşık 15 - 20 dakika kadar bekletin.
Palamutları kalın halkalar halinde kesin (bir balıktan 4 parça çıkacak kalınlıkta).
Palamutları soğuk tuzlu suda, içinde kalan kan iyice çıkıncaya kadar bekletin.  Arada bir suyunu değiştirin.
Dilimlerin içinde hiç kan ya da pıhtı kalmamalı.
Bekletme süresi bitince palamutları soğuk sudan geçirin ve süzün.
Kuru bir bez ile fazla suyunu alın.
Bir tencerenin dibini çekilmiş iri tuz ile kaplayın.
Palamut dilimlerini tuzun üzerine sıkı sıkı dizin, aralarına defne yapraklarını serpiştirin ve üzerini yine tuz ile kaplayın.
Balıkların üzerine bir ağırlık koyup üzerini kapatın.  Kesme tahtası koyup üstüne de iki kiloluk şeker torbası vs.. gibi bir ağırlık koyabilirsiniz
12-15 gün kadar buzdolabında bekletin, her gün balıkların bıraktığı suyu süzün.
Servis ederken kılçık ve derisini kesip üzerine zeytinyağı, bol limon suyu gezdirin ve kırmızı soğan ile servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder