KURUFASULYE PİYAZI TARİFİ - PİYAZ NASIL YAPILIR
Geçen
gün Şef’ imle gene neşe (!) içinde kavgaya tutuştuk. Ben mutfak masasını siper aldım, o da su
damacanasının arkasına mevzilendi, gülle gibi soğanları atmaya başladı. Tam yanında soğan filesi olduğu için
cephanesi sağlamdı. Bahtsız Yamak’ın tek
müttefiki ise kavanozdaki kurufasulyelerdi.
Ben de başladım fasulye yağmuruna.
Meydan savaşımız tam gaz devam ediyordu.
Benim fasulyelerden biri hedefi buldu ve Şef’ imin gözüne girdi. Neşeli Şef’ in gözüne girmek kolay
değildir. Ben yıllardır uğraşıyorum,
elin fasulyesi iki dakikada giriverdi. “Ama
Şef’ im haksızlık bu” deyip masanın arkasından çıktım ve soğanlı saboyu kafama
yedim. 46 numara saboyu gülle atışı ile
yolladığı yetmiyormuş gibi içine soğan da koymuş. Alem adam bu bizin Neşeli Şef. Neyse efendim, dikişler atıldıktan sonra … bu
arada ben artık kafama fermuar yaptırayım diyorum. Bir yarılıp bir dikilmekten yalama oldu. Bu arada kavga sebebimiz de piyaza domates
konur mu konmaz mıydı. Ben konur
dedim. Hay demez olaydım. 46 numara sabo giyen hem de neşeli (!) bir Şef
ile asla tartışmamak lazım… Tarifimize
geçelim
Kurufasulye Piyazı için gerekli malzemeler
1,5 su bardağı kuru
fasulye
Yarım çay bardağı sirke
1 çay bardağı zeytinyağı
2 orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 haşlanmış yumurta
10 adet siyah zeytin
Tuz
Yarım çay bardağı sirke
1 çay bardağı zeytinyağı
2 orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 haşlanmış yumurta
10 adet siyah zeytin
Tuz
Kurufasulye
piyazı nasıl yapılır
Kurufasulyeleri bir gün öncesinden ılık ve tuzlu suda ıslatın.
Ertesi gün süzüp,
üzerlerini 2-3 parmak kadar geçen suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanınca bir
kaseye alın ve üzerine tuz serpip sirke ile karıştırın.
Kasenin üzerini
kapatıp iki saat kadar fasulyeleri bekletin.
Sonra zeytinyağını
ilave edip karıştırın. Bu arada bir
tadına bakın tuzu eksikse ilave edin ya da ekşisi az geldiyse biraz daha sirke
koyun.
Şimdi soğanları
piyaz kesin ve tuz ile ovun.
Sonra yıkayıp
tuzunu akıtın ve fasulyeye katıp karıştırın.
Bu karışımı bir servis
tabağına alıp üzerine ince kıyılmış maydanoz , halka halka kesilmiş yumurta ve
zeytin tanelerini yerleştirin.
(Neşeli Şef’ ime
inat; üzerini süslemek isterseniz halka halka domates de koyabilirsiniz. Nasılsa saboyu yedim. Ne demişler; yıldırım aynı yere iki kere
düşmez. Zaten düşemez, sabolarını sakladım.
Şimdi fıldır fıldır onları arıyor).
Kurufasulye piyazınız
hazır. Yanına da köfte mi yapsak acaba….
Ama ne zaman? Tabii ki yarın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder