indirdik


3 Mayıs 2012 Perşembe

İRMİK HELVASI TARİFİ - İRMİK HELVASI NASIL YAPILIR



İRMİK HELVASI TARİFİ - İRMİK HELVASI NASIL YAPILIR

Hepimiz birimiz , birimiz hepimiz için!

Arthos , Porthos , Aramis!


(kim bu adamlar derseniz kısaca anlatayım. Alexandre Dumas’ ın 1844’ de yazdığı bir roman var, çok meşhurdur: Üç Silahşörler.  Arthos, Porthos, Aramis bir de sonradan onlara katılan D’Artagnan’ in maceralarını anlatıyor.)

Kurufasulye, pilav, hoşaf!
Bahtsız Yamak, Gizli Tarif Defteri, 46 numara ahşap sabo!
Piyaz, köfte, irmik helvası!

Matrix-Enginar üçlemesinden sonra farkında olmadan bir üçleme daha yapmışız.  Sultanahmet köfte üçlemesi!   

(Bu arada, Sultanahmet köftesi en güzel nerede yenir Neşeli Şef’im biliyor.  İki yıl kadar önce söz verdi beni de götürecekmiş, ama ne zaman?  Çıkmaz ayın son çarşambası.  Belki size neresi olduğunu yazar, anlatır da ben de çaktırmadan kendim giderim.  Neşeli Şef’ime kalırsam yandım.)   

Ne diyorduk?  Hah!  Bu maceranın eksik karakteri irmik helvasının tarifini de bugün verip lezzet yolcuğuna devam ediyoruz.   Tabii ki Neşeli Şef’ imin gizli tarif defterinden…

İrmik helvası için gerekli malzemeler
2 su bardağı irmik
Yarım paket tereyağı (125 gr. Kadar)
1,5 su bardağı toz şeker (fazla tatlı seviyorsanız 2 su bardağı koyabilirsiniz)
3,5 su bardağı kaynar su ya da süt (ya da 2 bardak su, 1,5 bardak süt karışımı da yapabilirsiniz)
Yarım kahve fincanı çam fıstığı

İrmik helvası nasıl yapılır
Önce tencerede tereyağını eritip hafifçe kızdırın.
Kızmış yağda önce çam fıstıklarını biraz çevirin çok hafif renkleri kırılsın.
Sonra tencerenin altını biraz kısın.
Bu karışıma irmiği ekleyip kavurun.
Fıstıklar pembeleşinceye ve irmik de göz göz oluncaya kadar kavurmaya devam (kollara kuvvet!)
Ama irmikler çok kararmasın, güzel ve parlak bir altın rengi olsun.
İstenilen renge geldiğinde (yaklaşık 30 dakika kadar kavurduktan sonra), su, süt ya da sulu sütü ekleyin, iyice karıştırın.
Şimdi toz şekeri de ekleyin, karıştırın.  Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 20 dakika kadar demlendirin.
Demlenen helvayı ılımaya bırakın ve servis etmeden önce bir kevgirle altüst ederek karıştırın.

Birimiz hepimiz, hepimiz Neşeli Şef için!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder