indirdik


19 Mayıs 2012 Cumartesi

DUL AVRAT ÇORBASI TARİFİ

DUL AVRAT ÇORBASI - ADANA MUTFAĞI - DUL AVRAT
 
Bugün sizlerle Adana mutfağının en güzel ve pratik lezzetlerinden "Dul Avrat Çorbasu" tarifini paylaşmak istiyorum...

Malzeme:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohut
1 çorba kaşığı ev yapımı acı biber salçası
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet limon
2 litre Su ( 9-10 su bardağı. Tercihen etsuyu ile su karışımı).
1 tepeleme kaşık tereyağı
Tuz
Nane

Hamuru Açmak İçin:
1 su bardağı un 
1 yumurta 
1 tutam tuz1 yumurta
Yeteri kadar su

Un, su, tuz ve yumurta ile kulak memesi kıvamında hamur hazırlanarak, ağzı kapalı bir kapta 20 dk kadar bekletilip, dinlendirilmesi sağlanır. Daha sonra hamurlardan portakal büyüklüğünde bezeler kopartılarak yufkalar açılır. İncecik şeritler halinde kesilir. Bu şeritler üst üste konularak, yarım parmak boyutunda tekrar kesilir, böylece erişteler hazırlanmış olur. Sonra erişteler, aynı mantı hamurundaki gibi,  bir kağıdin üzerine serilip bir süre bekletilerek kurumaları sağlanır.

İsternirse bu işlem yerine, hazır satılan, "ev yapımı erişteler" de iş görecektir...

Çorbayı hazırlamak için:
Derin bir tencerede; un, sıvıyağ ile beraber hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.  Uzerine su eklenerek yüksek ateşte kaynaması sağlanır. 

Kaynayan suya; mercimekleri, hamurları  ve en son nohutları ekleyip, hamurlar pişene dek kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir.
Tuzu eklenip ocaktan alınır.
Diğer bir yanda, bir tavada salça, tereyağında kavrulur. Üzerine toz nane eklenerek kısık ateşte kızartılır ve kaynamiş çorbanin üzerine sıcak sıcak dökülür.


Nanenin kısık ateşte kavurulduğundan ve yanmadığından emin olmak gerekir. Aksi halde çok kötü bir yanık tadı oluşacaktır...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder