indirdik


24 Mart 2012 Cumartesi

RAKI MEZELERİ - BABAGANNUŞ TARİFİ - BABAGANNUŞ NASIL YAPILIR



BABAGANNUŞ TARİFİ - BABAGANNUŞ NASIL YAPILIR - RAKI MEZESİ BABAGANNUŞ

Ah ah, akşamı nasıl beklerim bilmiyorum (çilingir çilingiiiiiir).  Vakit geçsin diye Şef' imin en sevdiğim tariflerinden birini daha yazayım size.  Nefis bir patlıcanlı meze.  Hatta bir de hikayesi var;  Şef' im telefonda biri ile konuşurken "Babagannuş babagannuuuuuş" diye gürlemeye başladı.  Ben de Gannuş isimli babacan (!) bir adamla konuşuyor sandım.  Telefonu kapattığında sordum "ne oldu Şef' im?  Ne istiyormuş senden Gannuş efendi de ortalığı birbirine kattın?"  Önce ne dediğimi anlamadı, sonra şapşallığımdan ötürü mezeler üstüne bir nutuk dinledim (babagannuş meğerse patlıcanlı bir mezeymiş , telefonda tarifini veriyormuş) , ardından da 46 numara sabolarının tadına baktım.  I-ıhhh, tahta gibiydi,  o sabolar yanında 5 kilo şerbetle yenmez.  Beni hırpalaması bitince beraber mutfağa girdik ve bana nasıl yapıldığını gösterdi,  hem kolay hem de lezzetliymiş.  Berbaberce bakalım:

Babagannuş Malzemeleri:
7-8 adet orta boy kemer patlıcanı
Yarım limonun suyu
4-5 adet çarliston biber
2 su bardağı süzme yoğurt
4-5 diş sarımsak
bir avuç dolusu maydanoz
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
3 orta boy domates
2 silme çay kaşığı Tuz

Babagannuş yapılışı:


Önce patlıcanları, domatesleri ve çarliston biberleri közleyelim.  Soğuduktan sonra patlıcanları soyup ince ince kıyalım.  Bunun için iyi bir Şef bıçağı imdadınıza koşacaktır.  Cam bir kasede limon suyunu ve tuzu çırpalım.  Sonra közlenmiş ve kıyılmış patlıcanları bir kaba alıp üzerine de tuzlu limon suyunu ekleyelim, karıştıralım (burada bir mendil ile ağzımızdan akan suları silebiliriz.  merak etmeyin az kaldı,  birazdan hazır olacak)  Domates ve biberleri küçük küçük küpler halinde doğrayıp patlıcanlara ilave edelim.

Şimdi, yoğurdu bir kaseye alalım, sarımsakları soyup ezelim ve yoğurda ekleyip karıştıralım.  Sonra da bu karışımı patşlıcanlı karışıma ekleyip ezmeden karıştırlarım, birbirine yedirelim.
Maydanozları kıyalım.  Tereyağını bir tavada eritelim ve pul biberi de ekleyip kavuralım.  Efendiiiiim,  şimdi geldik işin sonuna.  Yoğurtlu patlıcanı bir servis tabağına alalım üzerine pul biberli erimiş tereyağını gezdirelim.  Üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyip servis edelim.

Afiyet olsun, yarasın!



1 yorum: