FUL MEDAMES - MISIR' LILARIN GELENEKSEL KAHVALTISI
Geçen gün bizim Neşeli Şef
ile birbirimize girdik, tabii ki o kazandı.
Ah o 46 numara sabo terlikler ben de olacaktı ki….
Neyse efendim, kavga sebebimize gelince; bizimki takmış
gözlüklerini bulmaca çözüyordu, yukardan aşağı ikinci sırayı bilemedi: “Nejat Uygur’
un bir oyununun adı, ne hakla 35 e……”
Cevabı dilinin ucundaymış da
çıkaramamış da, nedir diye bana sordu,
Dedim ki : “takla”
Dedi ki: “yok uymadı”
Dedim ki : “peki. katla”
Dedi ki : “evladım başına
karpuz mu düştü! Olmaaaaz!”
Dedim ki : “e o zaman patla”
Ve şefim kendisine “patla” dediğimi
sanıp 46 numara sabolarını neşe (!) ile üzerime saldırttı. Sonra ikimiz de hatırladık, doğru cevap: “bakla”.
Bakla deyip
geçmeyin, hem taze yaprakları (salatada) hem fasulyesi (yemekte) kullanılır. Ayrıca
bitkisel protein ve karbonhidrat açısından da zengindir, demir, kalsiyum, A, C,
B vitaminleri de içerir. Sağlık için de
çok faydalıdır; içerdiği
yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir, hazmı kolaylaştırır, idrar
yollarını temizler… Küçücük baklanın ne marifetleri var. Zeytinyağlısı ve favası yapıldığı gibi aynı
zamanda piramitleri ile ünlü Mısır’ da geleneksel kahvaltı olarak yeniyor.
Adına “Ful Medames” demişler. Bakla, zeytinyağı, sarımsak ve limon suyundan
yapılıyor ve yanında pide, sahanda yumurta, tahin, tereyağı vs… ile ikram
ediliyor.
Nasıl mı yapılıyor? Çok kolay, hem malzemeler de kolay bulunuyor,
horoz yumurtası , tilki sütü gibi fanfinifon şeyler istemiyor.
Kullanacaklarımız:
Yarım kilo kuru bakla
2 diş ezilmiş sarmısak
1 yemek kaşığı limon suyu
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yarım çay kaşığı kimyon
Baklaları bir gece öncesinden
ıslatın. Ertesi gün, ıslattığınız suyu
dökün, baklaları yıkayın.
Bir tencereye baklaları koyun
ve 3-4 parmak üzerine kadar su ekleyin, kaynatın.
Kaynadıktan sonra altını
kısın ve 1 saat kadar kısık ateşte pişirin ki baklalar iyice yumuşasın.
Baklalar yumuşayınca
tencereyi ocaktan alın ve baklaları süzün.
Yumuşamış baklaları bir
kaseye alın, sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve kimyonu ekleyip karıştırın. Sonra güzelce ezin (aynı patates püresi yapar
gibi). Aslında baklaları tane olarak da
bırakabilirsiniz ama Mısır’ da genelde ezme olarak yapılıyor. Yanına da pide ya da lavaş ekmeği ve sahanda yumurta ekleyip
afiyetle yiyebilirsiniz. Bir kase de tahin olsa çok güzel olur …
Afiyet Olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder