indirdik


10 Mart 2012 Cumartesi

FUL MEDAMES - MISIR YEMEKLERİ


FUL MEDAMES - MISIR' LILARIN GELENEKSEL KAHVALTISI
Geçen gün bizim Neşeli Şef ile birbirimize girdik, tabii ki o kazandı.  Ah o 46 numara sabo terlikler ben de olacaktı ki….
Neyse efendim,  kavga sebebimize gelince; bizimki takmış gözlüklerini bulmaca çözüyordu, yukardan aşağı ikinci sırayı bilemedi: “Nejat Uygur’ un bir oyununun adı, ne hakla 35 e……” 
Cevabı dilinin ucundaymış da çıkaramamış da, nedir diye bana sordu,

Dedim ki : “takla”
Dedi ki: “yok uymadı”
Dedim ki : “peki.  katla”
Dedi ki : “evladım başına karpuz mu düştü! Olmaaaaz!”
Dedim ki : “e o zaman patla”
Ve şefim kendisine “patla” dediğimi sanıp 46 numara sabolarını neşe (!) ile üzerime saldırttı.  Sonra ikimiz de hatırladık, doğru cevap: “bakla”.

Bakla deyip geçmeyin, hem taze yaprakları (salatada) hem fasulyesi (yemekte) kullanılır. Ayrıca bitkisel protein ve karbonhidrat açısından da zengindir, demir, kalsiyum, A, C, B vitaminleri de içerir.  Sağlık için de çok faydalıdır; içerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir, hazmı kolaylaştırır, idrar yollarını temizler… Küçücük baklanın ne marifetleri var.   Zeytinyağlısı ve favası yapıldığı gibi aynı zamanda piramitleri ile ünlü Mısır’ da geleneksel kahvaltı olarak yeniyor.   
Adına “Ful Medames” demişler.  Bakla, zeytinyağı, sarımsak ve limon suyundan yapılıyor ve yanında pide, sahanda yumurta, tahin, tereyağı vs… ile ikram ediliyor.

Nasıl mı yapılıyor?  Çok kolay, hem malzemeler de kolay bulunuyor, horoz yumurtası , tilki sütü gibi fanfinifon şeyler istemiyor.

Kullanacaklarımız:
Yarım kilo kuru bakla
2 diş ezilmiş sarmısak
1 yemek kaşığı limon suyu
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yarım çay kaşığı kimyon

Baklaları bir gece öncesinden ıslatın.  Ertesi gün, ıslattığınız suyu dökün, baklaları yıkayın.
Bir tencereye baklaları koyun ve 3-4 parmak üzerine kadar su ekleyin, kaynatın. 
Kaynadıktan sonra altını kısın ve 1 saat kadar kısık ateşte pişirin ki baklalar iyice yumuşasın.
Baklalar yumuşayınca tencereyi ocaktan alın ve baklaları süzün.
Yumuşamış baklaları bir kaseye alın, sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve kimyonu ekleyip karıştırın.  Sonra güzelce ezin (aynı patates püresi yapar gibi).  Aslında baklaları tane olarak da bırakabilirsiniz ama Mısır’ da genelde ezme olarak yapılıyor.  Yanına da pide ya da lavaş ekmeği ve sahanda yumurta ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.  Bir kase de tahin olsa çok güzel olur …

Afiyet Olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder