indirdik


10 Temmuz 2014 Perşembe

SEBZELİ KUSKUS PİLAVI TARİFİ - KUSKUS TARİFİ - PİLAV - SEBZELİ PİLAV - KOLAY SAĞLIKLI KUSKUS

NEŞELİ ŞEF USULU SEBZELİ KUSKUS PİLAVI YAPILIŞI 

Kuskus, En batıda anlamına gelen "El Mağrip" bölgesi olarak anılan Kuzeybatı Afrika bölgesinin (Tunus, Fas, Cezayir) ana yemeklerinden biridir.

Kuskus Nasıl Elde Edilir:

Nemli irmik buğdayının topçuklar halinde şekillendirilip buğday unuyla kaplanması yöntemiyle hazırlanan makarna türünden bir besindir. Topçuklar pişirilmeden önce yaklaşık 1 mm çapında olur. İsrail deki yaygın kuskus topçukları biraz daha kalındır ve irmik yerine sert buğdaydan yapılır.

Kuskus, irmiğin üzerine bir süt ve su karışımının azar azar dökülmesiyle hazırlanır. Arada da bu karışıma un serpilir. Oluşan topaklar bir elekten geçirilir, temiz bir kumaş üzerine serpilip kurumaya bırakılır.
Bu şekilde hazırlanan kuskus, geleneksel olarak buharda uzun süre pişirilir. Ancak günlük hayatta vakit kazanmak için daha fazla işlem görmüş buğdaydan hazırlanır. Böylelikle sofralarda daha pratik ve hızlı pişirilen kuskus yaygın olarak kullanılır.
Kuskus, genellikle bir sebze veya et yahnisiyle birlikte servis edilir. Ancak sade, sıcak veya soğuk, tatlı veya meze olarak da yenebilir.

Malzemeler:
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Çorba Kaşığı zeytinyağı
2 Su Bardağı Kuskus
1 Orta boy soğan (piyaz doğranmış)
2 Diş Sarımsak (ince kıyılmış)
2 Adet Kırmızı Çarliston biber (ince doğranmış)
2 Adet Yeşil Biber (çarliston, köy veya sivri) (ince doğranmış)
4 Bardak kadar ılık Su
2 Orta Boy Domates (ince doğranmış)
1 Orta Boy Kabak Rendesi
1 İri Boy Havuç Rendesi
1 Tutam Dereotu (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kişniş
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz kırmızı tatlı biber
Tuz
Karabiber

Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi

Orta ateşe oturtulmuş yayvan bir pilav tenceresine tereyağ eklenir. Eriyince zeytinyağı ve soğan konur.  Soğan hafif pembeleşince sarımsak, yeşil ve kırmızı biber eklenip biraz daha kavurulur. Üstüne kuskus eklenip, yaklaşık 4 - 5 dakika daha kavurmaya devam edilir.

Kavurma işleminin sonuna doğru tencereye, kabak rendesi, havuç rendesi ve en son domates eklenir. Üzerine ılık su da katılıp yüksek ateşte suyun kaynaması beklenir.  Su kaynadıktan sonra düşük ateşte pişirme işlemine devam edilir.  Bu sırada dereotu ve sırası ile zerdeçal, kimyon, kişniş, tarçın, toz biber, tuz ve karabiber ile çeşnilendirilir.
 

Kuskus pilavı suyunu çekince ocaktan alınır. Kapalı kapak ve üstünde bir bez ile yaklaşık 10 dakika kadar demlendirilir. Kuskus pilavı, pirinç pilavı gibi kuru ve tane tane değil, pekmez veya nar ekşisi kıvamında hafif sulu kalmalıdır...

Bu arada pilav yapılışı ile ilgili - halk arasındaki - "Aman pilavı kaşıklama! - Aman karıştırma! -  Bırak dinlensin, kapağını sakın açma!" gibi deyişlere itibar etmeyin! Siz siz olun; narin narin, tahta kaşıkla, kenardan ortaya doğru arada bir mutlaka karıştırın. Dibinin tutup tutmadığına ve suyunun yeterli gelip gelmediğine mutlaka bakın....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder