indirdik


12 Aralık 2012 Çarşamba

GÖZLEME TARİFİ - PEYNİRLİ GÖZLEME - SAĞLIKLI HAFİF - TAM BUĞDAY UNU

TAM BUĞDAY UNUNDAN GÖZLEME - SAĞLIKLI KOLAY PRATİK GÖZLEME - LIGHT PEYNİRLİ GÖZLEME - AZ KALORİLİ BÖREK

Bugün sizlere, hamur işi deyince aklınıza ilk gelecek lezzetlerden PEYNİRLİ GÖZLEME tarifi vereyim dedim. Aman dikkat edin!!! Siz de benim gibi aklı bol, eli işte fakat gözü oynaşta bir ekip arkadaşı olan Neşeli Yamağım gibi telefon sohbetine dalıp, bana yedirdiği yanmış gözlemeler misali, yanlışa düşmeyin...

Gözleme Hamuru İçin Malzemeler ( Yaklaşık 5 - 6 Adet Gözleme İçin...)
400-500 Gr. Tam Buğday Unu
1 Adet Yumurta
Yarım Çay Bardağı Süt
Bir Tutam Tuz

İç Malzemeler:
1 Su Bardağı Lor Peynir
150 Gr kadar Light Beyaz Peynir
1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
3 Adet Tazesoğan
1 Çorba Kaşığı Yoğurt
Bir Tutam Maydanoz
Bir Tutam Dereotu
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Kimyon
Karabiber
Tuz

Hamurun Yapılışı
Derin ve büyükçe bir yoğurma kabına önce topaklanmayı önlemek adına tel süzgeç yardımı ile elenmiş un serpilir.  Tam ortasına bir çukur açılarak, yumurta kırılır.  Ardından süt ve tuz eklenir.  (Süt yerine su da kullanılabilir).
Önce yoğurma kabının içinde iyice karıştırılır.  Ardından bir iki tutam unla unlanmış tezgaha alınıp yaklaşık 8 - 10 dakika avuç içi yardımı ile, malzemeler iyice birbirlerine yedirilerek yoğurulur.  Klasik tabirle "kulak memesi" kıvamı elde edince - kısaca yumuşak bir kıvamdan bahsediyoruz - hamur, top haline getirilip yoğurma kabının içinde, üstü nemli bir bezle örtülerek 15 - 20 dakika kadar dinlendirilir.  Bu işlem, ekstra bir maya kullanmadan, undaki gluten sayesinde doğal bir mayalanma sağlayacaktır.
15 - 20 dakika dinlendirilen hamur,  mandalina boyutlarında bezelere bölünerek oklava ya da merdane yardımı ile açılmaya hazır hale getirilir.  Hamuru açarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, her bir santimetre karesinin eşit kalınlıkta açılması gerekliliğidir.

İçin Hazırlanışı
İnce kıyılmış dereotu, ince kıyımış maydanoz, çatal yardımı ile ezilmiş lor ve beyaz peynir, yoğurt, tuz, karabiber, kimyon, pul biber, zeytinyağı ve ince kıyılmış tazesoğan derin bir kapta iyice karıştırılır.

Gözlemenin Hazırlanması Ve Pişirilmesi
İnce yufka şeklinde açılmış hamurun ortasına yaklaşık 2 Çorba Kaşığı harç koyulur.  Sıra ile tüm kenarlar kapatılarak zarf şekli verilir.  Önceden kızdırılmış teflon bir tavaya çok az bir miktar sıvıyağ eklenerek gözlemelerin her iki yanı da sararıp pişene kadar kızartılır.

Pişirme işlemi sırasında, bizim aklı havada yamak efendinin yaptığı gibi, tavanın başından ayrılmamak önemlidir. Zira göz açıp kapatıncaya kadar bir taraf fazla pişip yanabilir ve benim gibi fazla pişmiş yemek zorunda kalabilirsiniz... Grrrrr...!!! Afiyetler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder