indirdik


6 Eylül 2012 Perşembe

DÜDÜKLÜ TENCEREDE ZEYTİNYAĞLI BULGURLU PİRİNÇLİ KIRMIZI BİBER DOLMASI TARİFİ – KOLAY TARİF - NASIL YAPILIR – YAPILIŞI:



DÜDÜKLÜ TENCEREDE ZEYTİNYAĞLI BULGURLU PİRİNÇLİ KIRMIZI BİBER DOLMASI TARİFİ – KOLAY TARİF - NASIL YAPILIR – YAPILIŞI:


Bugün sizlere, bizim Yamak Efendi’nin bir oturuşta en az 5 tanesini silip süpürdüğü bir dolma tarifi veriyorum. 
Hem hafif, hem de inanılmaz lezzetli.  Kırmızı biberler hala taze taze tezgahlardayken bu tarifin tam zamanı!


Malzemeler:
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
10-12 adet irice ve etli kırmızı biber
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı beyaz pirinç
2 orta boy domates
2 orta boy kuru soğan 
1 avuç ince kıyılmış dereotu
2 adet kesmeşeker
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık 
Yarım limon suyu
2,5 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber,
1 Avuç ince kıyılmış taze nane
1 tatlı kaşığı yenibahar 
1 Çay kaşığı domates salçası

Yapılışı:
Biberleri yıkayıp saplarını kapak gibi kesin, çekirdeklerini temizleyin.
Domatesleri küçük küpler halinde kesin.
Soğanı yemeklik doğrayın.
Pirinçleri yıkayın ve süzün.

Dolma içinin yapılışı:
Zeytinyağını tencerede ısıtın ve soğanları hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
Soğanlar hafif pembeleşince bulguru ve pirinci ekleyip kavurmaya devam edin.
Fıstık – kuş üzümü, şeker, nane, yenibahar, tuz ve karabiberi ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
1 – 1,5 bardak sıcak su ve biraz zeytinyağı ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar bekleyin.
Suyunu çekince ince ince kesilmiş domatesleri ekleyip ateşten alın, limon suyu dereotunu da ekleyip karıştırın.

Dolmanın hazırlanışı:
Biberleri bu iç ile doldurun ve kestiğiniz kapakları üzerine kapatın.
Dolmaları derince bir düdüklü tencereye dik biçimde yerleştirin ve 1,5 bardak sıcak su içinde erittiğiniz 1 çay kaşığı domates salçasını üstüne gezdirin.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve düdük ötmeye başladıktan sonra 5 dakika pişirin.
Dolmaları soğuduktan sonra tencereden çıkartın (sıcakken yaparsanız dağılırlar).

Buzdolabında soğutup servis edin, servis ederken üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirebilirsiniz, daha lezzetli oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder