DÜDÜKLÜ
TENCEREDE ZEYTİNYAĞLI BULGURLU PİRİNÇLİ KIRMIZI BİBER DOLMASI TARİFİ – KOLAY
TARİF - NASIL YAPILIR – YAPILIŞI:
Bugün
sizlere, bizim Yamak Efendi’nin bir oturuşta en az 5 tanesini silip süpürdüğü
bir dolma tarifi veriyorum.
Hem
hafif, hem de inanılmaz lezzetli. Kırmızı
biberler hala taze taze tezgahlardayken bu tarifin tam zamanı!
Malzemeler:
1
çay bardağı sızma zeytinyağı
10-12
adet irice ve etli kırmızı biber
1
su bardağı pilavlık bulgur
1
çay bardağı beyaz pirinç
2
orta boy domates
2
orta boy kuru soğan
1 avuç ince kıyılmış dereotu
2
adet kesmeşeker
1
tatlı kaşığı kuş üzümü
1
tatlı kaşığı dolmalık fıstık
Yarım limon suyu
2,5
su bardağı sıcak su
Tuz,
karabiber,
1 Avuç ince kıyılmış taze nane
1
tatlı kaşığı yenibahar
1 Çay kaşığı domates salçası
1 Çay kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Biberleri
yıkayıp saplarını kapak gibi kesin, çekirdeklerini temizleyin.
Domatesleri
küçük küpler halinde kesin.
Soğanı
yemeklik doğrayın.
Pirinçleri
yıkayın ve süzün.
Dolma içinin yapılışı:
Zeytinyağını
tencerede ısıtın ve soğanları hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
Soğanlar
hafif pembeleşince bulguru ve pirinci ekleyip kavurmaya devam edin.
Fıstık – kuş üzümü, şeker, nane, yenibahar, tuz ve karabiberi ekleyip birkaç dakika
daha kavurun.
1
– 1,5 bardak sıcak su ve biraz zeytinyağı ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar bekleyin.
Suyunu çekince ince ince kesilmiş domatesleri ekleyip ateşten alın, limon suyu dereotunu da ekleyip karıştırın.
Dolmanın hazırlanışı:
Biberleri
bu iç ile doldurun ve kestiğiniz kapakları üzerine kapatın.
Dolmaları
derince bir düdüklü tencereye dik biçimde yerleştirin ve 1,5 bardak sıcak su içinde erittiğiniz 1 çay kaşığı domates salçasını
üstüne gezdirin.
Düdüklü
tencerenin kapağını kapatın ve düdük ötmeye başladıktan sonra 5 dakika pişirin.
Dolmaları
soğuduktan sonra tencereden çıkartın (sıcakken yaparsanız dağılırlar).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder