EV YAPIMI POĞAÇA
Hamurun hazırlanışı:
Yarım paket margarin eritilir soğutulur.
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı yoğurt
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yumurta (birinin sarısını ayrını. onu sonra kullanıcaz)
Bütün bunları bir yoğurma kabında karıştırdıktan sonra, un eklemeye başlayın.
Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekleyip yoğurun.
Hamur kulak memesi kıvamına geldikten sonra elinizle düzeltip pürüzsüzleştirin ve 15 ila 20 dakika arası dinlendirin.
Bu arada içini dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.
Şefin tavsiyesi; haşlanmış patates, kırmızı biber, loy peyniri olabilir. Dilediğiniz gibi baharatlandırabilirsiniz ama dereotu mutlaka kullanın, çok hoş bir tat veriyor.
Dinlenmiş hamuru baya kalınca bir sosis şeklinde yuvarlayın ve mandalina büyüklüğünde bezeler kopartın.
Tezgahı biraz unlayın ve bu bezeleri elinizle yayıp yuvarlak haline getirin.
Ortaya içi yerleştirin ama fazla koymayın sonra kapatınca kenarlardan taşıyor.
Yarım ay biçiminde kapatın ve kenarları bastırıp kapatın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt koyun ya da doğrudan yağlayın (yapışmaması için)
Hazırladığınız poğaçaları yerleştirin ve ilk başta ayrımış olduğumuz yumurta sarısını güzelce üstüne sürün ki poğaça piştiğini üstündeki turunculaşmadan anlayabilelim. Yumurtanın üstüne çörek otu ya da dere otu koyabilirsiniz, daha güzel olur. Susam da olabilir.
Sonra fırını 200 C ye ısıtın, ve poğaçaları 25 dk kadar üzerlerine sürdüğümüz yumurtalar portakal rengi oluncaya kadar pişirin.
Bu malzemeler ile yaklaşık 4 ila 6 kişilik porsiyonlar elde edersiniz (orta boy büyüklükte)
Poğaçanın yumuşak olmasını istiyorsanız, katı margarin miktarını arttırıp sıvıyağ ve yoğurt miktarını azaltabilirsiniz hatta sıvıyağ hiç koymasanız bile olur.
Bunu da heryer de bulamazsınız. Şef' imin eşref saatine denk geldiğiniz için şanslısınız.
Bu kıyağımı da unutmayın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder