indirdik


9 Temmuz 2014 Çarşamba

KAŞARLI KÖFTE - LEZİZ IZGARA KÖFTE - KOLAY KAŞARLI KÖFTE

NEŞELİ ŞEF USULU IZGARA KAŞARLI KÖFTE

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, iyi köfte iyi etten yapılandır... Orta yağlı olan döş eti, köfte için çok uygundur.1 kilo kıyma için yaklaşık 750 - 800 gr kadar dana döş, 200 - 250 gr kadar kuzu döş kullanılmalıdır.

Malzemeler:
750-800 gr dana döş
200-250 gr kuzu döş
2 ince dilim bayat ekmek içi (yağını tutmak için)
2 tatlı kaşığı karbonat (kabarıp, elastisite vermek için)
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kişniş
karabiber - tuz
1 orta boy soğan (çok ince doğranmış, suyu sıkılmış, yıkanmış ve mümkünse bekletilmiş)
Eski kaşar (ince doğranmış veya rendelenmiş)

Kıyma iki kere çektirildikten sonra; içine bayat ekmekler ve soğan eklenir.

Derince bir karıştırma kabına yarım çay bardağı ılık su konup içine; karbonat, kimyon, kişniş, tuz ve karabiber ilave edilir.  Bunlar homojen dağılacak biçimde tel çırpıcı ile çırpılır. (sevgili öğrenci kardeşler, çatal da iş görür!)

Ardından kıymalı karışım da bu baharat karışımına katılıp,  10 - 15 dakida kadar iyice yoğurulur. Buzdolabında en az 2 en çok 24 saat dinlendirmek üzere, üstü kapalı bir şekilde bekletilir..

Buzdolabında dinlendirilen kıymadan koparılan ceviz iriliğinde bezeler, tezgaha açılan bir streç film parçasının üstüne konur.  Köftenin üzerine bir parça streç film daha serilip, düz bir tabak yardımı ile bastırılıp, yavarlağa yakın ve ince bir köfte tabakası elde edilir.  Bu köfte tabakasının tam ortasına kaşar peynir ister rende ister parça halinde yerleştirilir. (çok konursa, kızartma işlemi sırasında taşabilir.)  Aynı yöntemle elde edilen diğer bir tabaka köfte de, ortası kaşarlı köfte tabakasının üstüne yerleştirilip, yapışması için kenarlarından bastırılır.

İstenilen miktarda ortası kaşarlı köfte elde edilince, köfteler kızartılmaya hazır olur!

En iyi sonuç kömür ateşinde alınır. Evde, kömür ateşine en yakın çözüm demir döküm tavalardır. 

Köfteler tava iyice kızmadan tavaya konmamalıdır.  İyice kızan tavada her bir yüzü yaklaşık 2 - 3 dakika kadar kızartılıp servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder