HAYDARİ TARİFİ - HAYDARİ NASIL YAPILIR - RAKI MEZESİ HAYDARİ
“Burası dalyan kahvesi
Ortalık süt mavisi
Apostol bu ne biçim meyhane
Tabağımda bir bulut
Kadehimde gökyüzü”
Ortalık süt mavisi
Apostol bu ne biçim meyhane
Tabağımda bir bulut
Kadehimde gökyüzü”
Oktay Rıfat

İşte, Neşeli Şef’ imin bulut
gibi beyaz haydari tarifi ile karşınızdayım:
1
Su bardağı süzme yoğurt
3
diş sarımsak
1
tatlı kaşığı kuru nane
Biraz
su - Zeytinyağı - Tuz
Haydari Nasıl Yapılır:
Önce çukurca bir kap alın ve süzme yoğurdu içine koyun. Biraz su katarak yoğurdu ezin ve macun
kıvamına getirin (bir parça zeytinyağı da ekleyebilirsiniz).
Sarımsakları
havanda tuz katarak dövün ve macun haline gelen yoğurdun içine katın. Kuru naneyi ekleyin ve karıştırın.
Şimdi
güzel bir servis tabağına karışımı alıp üzerine zeytinyağı gezdirin. İsterseniz biraz daha kuru nane ile üzerini de
süsleyebilirsiniz.
Yarasınn…
Şimdi
akşam olsa, bir büyük açsak, yanında haydari, biraz beyaz peynir, bir parça
kavun olsa, hem Şef'imle muhabbet etsek hem de demlensek...
sevgili şefim... affınıza sığınıyorum... bu bence kuru cacığın tarifi... haydari ise biraz yumuşak biraz tuzlu beyaz peynirin de bu tarifin içine katılması ile oluşuyor... sevgi ve saygılarımla..
YanıtlaSilSayın Onur Erdem, yorumunuz için teşekkür ederiz. Haydariye beyaz peynir rendesi de eklenebilir ancak genelde sadece süzme yoğurt kullanılır, biz de sunumlarımızda beyaz peynir rendesi tercih etmiyoruz. İstenirse içine tereyağında hafif kavrulmuş kuru nane de eklenebilir. Tereyağı, haydari buzdolabında beklediğinde daha yoğun bir kıvam sağlar. Kuru cacıkta süzme yoğurt ve salatalık kullanılır. Haydari de ise salatalık kullanılmaz. Neşeli Günler...
YanıtlaSil